fbpx

Döntött a testület: folytatódik a kalákakezdeményezés

Tizenhat és fél millió lejt osztanak szét

Mintegy tizenhat és félmillió lejt osztott le a településeknek Hargita Megye Tanácsa január 25-én, az agyagfalvi kultúrotthonban tartott rendkívüli ülésén. Az összeg a Hargita megyei adófizetők által befizetett általános forgalmi adóból és személyi jövedelemadóból származik.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülés elején köszöntötte a meghívást elfogadó környékbeli polgármestereket és helyi tanácsosokat, Antal István térségi parlamenti képviselőt, valamint a házigazdákat. A megyeelnök ismertette: a megyei tanács azért tűzte minél hamarabb a napirendjére a forrásvisszaosztást, hogy a helyi önkormányzatok is időben meghozhassák saját költségvetésükre vonatkozó döntéseiket.

A megyei önkormányzat rendkívüli ülésének kezdetén a házigazda Farkas Mózes, Bögöz község polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy számukra nagy megtiszteltetést jelent, hogy az ülés helyszínéül Agyagfalvát választotta a megyei tanács.

– Jó érzés a 2014-es évet közös tervezéssel, együttgondolkodással kezdeni, hiszen ez hordozza magában községünk és térségünk fejlesztésének lehetőségét. Mint sok helyen a megyében vagy Székelyföldön, Agyagfalván is számos gonddal küszködünk. Ezek közül az iskolaépület körüli problémát kell elsősorban kiemelnem, amelynek megvásárlásához az önök segítségét is kérjük – mondta el a községi elöljáró.

Bögöz polgármesterét követően Fosztó József agyagfalvi református lelkipásztor is üdvözölte a megyei tanácsosokat.

– Nemcsak a tisztelet, hanem a köszönet is idehozott ma este, hiszen az elmúlt években Hargita Megye Tanácsa többször nyújtott segítséget az egyházaknak, köztük a mi református egyházközségünknek is, például az agyagfalvi ravatalozó felépítésének nagymértékű támogatásával. Örvendünk az együttgondolkodás és az együttmunkálkodás néhány éve tapasztalható szép példájának, illetve annak is, hogy a megyei önkormányzat olyan feladatokat is felvállal, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak, mint például az egyházak támogatása felekezetekre vagy térségekre vonatkozó különbségtétel nélkül – fogalmazott az agyagfalvi lelkipásztor.

– Többször említettem már, hogy ez az összeg még a legkisebb községünknek sem oldaná meg az összes gondját, de mi ezt a 67 önkormányzat között kell elosszuk. A megyei tanács a következő héten a saját költségvetése elfogadásakor a településeknek szánt újabb összegről, mintegy százmillió lejről dönt. A Kisvíz és Kisvillany program, a megyei utak építése, illetve a községi víz- és csatornarendszerek fejlesztését érintő programok, és az egyházak támogatását célzó pályázatok kapcsán is ekkor határozunk. Mindezek mellett központi kormányzati forrásokat is igyekszünk minél nagyobb mértékben a megyébe vonzani, ezt szolgálja a hét elején Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettessel sorra kerülő találkozónk is – mondta el a döntés előtt Borboly Csaba.

A megyeelnök ismertette, hogy a megyei tanács keretében erre a célra létrehozott munkacsoport döntés-előkészítés közben pályázati rendszert dolgozott ki az önkormányzatok számára az elmúlt hetekben. Borboly Csaba emlékeztetett, hogy az ősz folyamán többször is felmerült, a kalákakezdeményezést folytatni kell. Éppen ezért a pályázatok egy részét vidéki kultúrotthonok és iskolák kalákában történő felújítására vonatkozó kérelmek képezték. A közösségi kaláka folytatására megközelítőleg hárommillió lej szerepelt az elfogadott leosztástervezetben. A helyi önkormányzatok számára megszavazott összegek között prioritást élveztek a befejezhető projektek, a jelentős beruházások elkezdése és az uniós pályázatok önrésze.

– Jó hír, hogy a településeknek leosztandó pénzösszegek mellett a testület már év elején újabb nyertes európai uniós pályázatokról is dönthetett. Két olyan e-kormányzási pályázatot nyert meg a megyei tanács, amelyek értéke másfél-másfél millió euró, és mindkettőben 15-15 helyi önkormányzat részesül. Az elmúlt ősszel egyébként volt még egy hasonló nyertes pályázat. Nagyon lényegesnek tartom, hogy a megye helyi önkormányzatainak kétharmada ezen megnyert pályázatok révén akkora összeghez jut, mint a mostani leosztáskor – összegezett a megyeelnök a rendkívüli tanácsülés végén.

Agyagfalva, 2014. január 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.