fbpx

Egész Romániának szégyen, ami szombaton az Úzvölgyében történt

Csíkszeredában sajtótájékoztatón értékelték a hétvégi történéseket

Szörnyűség, ami szombaton, július 8-án az úzvölgyi katonatemetőben történt, egy jogállamban ilyen nem fordulhat elő, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a július 10-i csíkszeredai sajtótájékoztatón, amelyek a hétvégi események és a további lépések kapcsán tartottak. A sajtótájékoztatón jelen volt Birtalan Sándor, Csíkszentmárton község polgármestere, illetve Hajdu Gábor képviselői, aki támogatásáról biztosította az elöljárókat.

Gépi erővel óriási törvénytelen munkálatokat végeztek, a csendőrség és a rendőrség tehetetlen részvétele mellett, összegezte a szombati eseményeket Borboly Csaba. A törvényeket mindenkinek ugyanúgy be kell tartani, és ezek betartatása a rendfenntartó szervek dolga, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: a jogszabályok sorozatos megsértésére a román lakosság többsége sem lehet büszke, ezért a felelősöket meg kell büntetni. A büntetlenül maradt rossz példa újabbak szül, felelősségre vonás nélkül azt üzeni, hogy holnap lehet akár buldózerrel menni, az Úzvölgyébe vagy bármelyik másik temetőbe, hangsúlyozta az elöljáró.

Borboly Csaba úgy véli, a június 30-i egyeztetés kell legyen az újabb kiindulópont, a 0 km az ügyben, amikor elkezdődött a párbeszéd, és megnyíltak az ajtók az egyetértésre.

„Minden nemzetiségnek ugyanazt kell biztosítani, és megadni a tiszteletet elődeinknek és hősi halottainknak. A sírok meggyalázása felháborító, elfogadhatatlan, ahogy kinéz most a temető. Állítsuk vissza a rendet, és folytassuk a közös munkát a június 30-án megbeszéltek értelmében. A célunk az, hogy Úzvölgye a béke és a kegyelet helyszíne legyen, és turisztikai desztináció. Fenntartjuk, hogy vissza kell állítani a június 30-i előtti állapotot, és ennek elérése érdekében továbbra is a jog útján maradunk” – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Meddig kell még keressük a békés megoldást egy jogállamban, tette fel a kérdést Birtalan Sándor. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a 21. században, Romániában a haditemetők fölött vitázunk, ahelyett, hogy a településeinket fejlesztenénk.

„Mélységesen elítéljük a történteket, és kérjük az illetékes szervek közbenjárását a felelősségre vonásban” – hangsúlyozta a polgármester.

Nem elfogadott, hogy törvénytelenül és ilyen brutálisan beavatkozzanak egy haditemetőben, az országnak sem válnak becsületére a szombati események, mondta Hajdu Gábor. A képviselő hozzátette: a jelenlevő rendvédelmi szerveknek az lett volna a dolguk, hogy a törvénytelen akcióba beavatkozzanak.

„Mindannyiunknak jogunk van imádkozni, tisztelni hőseinket, a törvényes keretek között. Szombaton éppen a törvényes keretek nem voltak betartva” – mondta a képviselő.

Az ország egyik büszkesége kellene legyen az úzvölgyi haditemető, amelyet a csíkszentmártoniak önkéntesen, jóindulattal gondoztak, nem pedig viszálykodások színtere, tette hozzá Borboly Csaba.

Az úzvölgyi haditemetővel kapcsolatos tanulmányok, elemzések az alábbi linken tanulmányozhatók: https://uz.hargitamegye.ro/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.