fbpx

Elérhetőbbek lesznek a kisfalvak sürgősségi esetekben

A sürgősségi ellátást biztosító központok felszereléseinek korszerűsítése című pályázat révén Hargita megye számára megvásárolt készenléti járműveket mutatták be a június 18-i csíkszeredai projektzáró sajtótájékoztatón. A megyeháza előtt felsorakozott járművek beszerzéséről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, Andrei Jean-Adrian prefektus, Gheorghe Pop, az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU Olt) parancsnoka, Péli Levente, a megyei tanács beruházási vezérigazgatóságának igazgatóhelyettese és Lőrinczi Margit, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének vezetője beszélt. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy ezáltal az egész megyében sikerül csökkenteni a beavatkozások reakcióidejét, ami fontos a kisfalvak szempontjából is, hiszen Hargita Megye Tanácsa ugyanazon körülmények megteremtését szeretné elérni a kistelepüléseken is, mint városon. Barti Tihamér a közintézmények közti jó kapcsolat eredményének nevezte a projekt megvalósulását, és ennek folytatására törekszik a továbbiakban, újonnan megválasztott alelnökként. Andrei Jean-Adrian gratulált a megyei tanácsnak a projekt kivitelezéséért, és a megye szempontjából hasznosnak nevezte a speciális járművek beszerzését.

A megyeháza előtti parkolóban felsorakoztatott járműveket a sajtótájékoztató után a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola másodikos tanulói vették birtokukba.

A Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyében működő Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségeinek (ISU), valamint az ezekhez tartozó SMURD-egységek felszerelése összesen 16 elsősegélynyújtáshoz szükséges mentőautóval, két intenzív ellátáshoz szükséges mentőautóval, 22 vízzel és habbal dolgozó kis kapacitású terepjárművel, valamint négy vízzel és habbal dolgozó nagy kapacitású terepjárművel egészült ki. Ebből Hargita megyébe három elsősegélynyújtó mentőautó, három kis kapacitású, vízzel és habbal dolgozó terepjármű, valamint egy nagy kapacitású, vízzel és habbal dolgozó jármű érkezett. (További részletek.)

Lőrinczi Margit, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség Hargita Megyei Területi Irodájának vezetője elmondta, hogy ez a második olyan projekt a megyében, amely a sürgősségi ellátás javítását célozza. Az elsőben Hargita megye eddig hat, nagyobb kapacitású készenléti járművet szerzett be, és a hetediket, amely nukleáris vagy vegyi katasztrófa esetén is alkalmazható, Maros megyével közösen használhatja. A területi iroda vezetője elmondta, hogy hamarosan aláírják a finanszírozási szerződését a harmadik projektnek, amellyel a Központi Fejlesztési Régió hat megyéjének egy-egy kétéltű járművet vásárolnak, ezekkel az eszközökkel sürgősségi esetekben a legnehezebb terepre is el lehet jutni.

Csíkszereda, 2014. június 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.