fbpx

Elfogadták a megye saját költségvetését

Idén az utak élveznek elsőbbséget

Hargita Megye Tanácsa idei első soros ülését a Románandrásfalvához tartozó Kissolymoson tartotta január 29-én. A különleges helyszínválasztás oka, hogy ezen a tanácsülésen fogadta el a testület többek között a községet Székelykeresztúrral összekötő útra vonatkozó költségvetést. Az ülésen a megyei tanácsosok mellett részt vett Antal István parlamenti képviselő, Nagy Lajos, Románandrásfalva község polgármestere, helyi tanácsosok, valamint a szomszédos települések, köztük Székelykeresztúr polgármestere is.

Az olyan elzárt településeken, mint amilyen Kissolymos is, fokozottan kell figyelnünk arra, hogy azok ne néptelenedjenek el – ezt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke mondta a tanácsülést felvezető beszédében. – Ahol az elszigeteltség ilyen nagy akadályt jelent, segítenünk kell a településeket a munkanélküliség leküzdésében, valamint ösztönöznünk kell arra az embereket, hogy hazatelepüljenek. Ebben az infrastruktúra fejlesztése által tudjuk mi a leginkább segíteni a településeket – jelentette ki a megyei tanácselnök.

A Székelykeresztúrra vezető út megépítése több szakaszban zajlik majd, 2014-ben elkészül a már használható makadámút, és várhatóan 2016-ra új aszfaltúton mehetnek a városba a kissolymosiak, valamint a környékbeliek.

A megye saját költségvetését egyébként 25 millió lejnyi költségvetési hitellel egészíti ki az állam a helyi fejlesztési alapból, amelyet Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes a hét elején hagyott jóvá Hargita megye számára. Ebből az összegből a megyei tanács mintegy 12 millió lejt szán csak az utak feljavítására, valamint újak építésére.

– Idén nagyobb összegből gazdálkodunk, mint tavaly de ennek az az egyik ára, hogy csökkentettük az alintézményeknek szánt összegeket, illetve csökkentenünk kellett a pályázati alapokat is. Emellett a tagdíjainkat is felezzük, nem beszélve a hivatalt érintő megszorításokról. Abban viszont szerencsénk van, hogy még most januárban el tudtuk fogadni a költségvetést, mivel így erre az év folyamán sikerrel építkezhetünk – magyarázta a megyeelnök.

A térség egyetlen városának, Székelykeresztúrnak a polgármestere, Rafai Emil, felhívta a figyelmet azokra a nem egyedi, de súlyos gondokra, amelyekkel a Keresztúr fiúszék küszködik.

80 millió lej a hulladékgazdálkodásra

A tanácselnök beszámolt arról is, hogy az intézmény sikerrel pályázott több uniós kiíráson is. A legsikeresebb pályázaton pedig 80 millió lejt nyert, amelyet a megye hulladékgazdálkodásra fordíthat. Ezt az összeget teljes egészében a Gyergyóremetére tervezett regionális hulladéktározó építésére költik. Egyébként a tegnap, január 28-án két olyan beruházást is sikerrel zártak le – tette hozzá Borboly Csaba – amellyel összesen egy millió lejt spóroltak meg. Ebből 900 ezer lej csak a tölgyesi szanatórium felújítása után maradt meg.

A megyei tanács ugyanakkor elhalasztotta azt a napirendi pontot, amelyben elfogadták volna a megyei buszmenetrendet. Kiderült ugyanis, hogy a településekkel az utasok számára kedvezőtlen menetrendet tartalmazó szerződéseket kötöttek egyes busztársaságok. Sok utas fordult panasszal a megyei tanácshoz a menetrendekkel kapcsolatban az elmúlt időszakban.

Mivel az idei költségvetés nagyon összetett, az utakról és a fejlesztési programokról a közeljövőben részletesebben is tájékoztatjuk a sajtót.

Kissolymos, 2014. január 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.