fbpx

Elfogadták Hargita megye Ifjúsági Stratégiáját a 2023-2030-as időszakra

7,6 millió lejt osztottak vissza helyi fejlesztések támogatására a településeknek

A Hargita Megyéért díjátadót követően Hargita Megye Tanácsának testülete folytatta május havi rendes ülését, amelyen többek között több mint 7,6 millió lej támogatást szavaztak meg a települések fejlesztéseir a hatszázalékos adóvisszaosztásból.

Máréfalva 250 ezer lejt a Nyírő József Általános Iskola tűzvédelmi engedélyének megszerzésére és gázvezeték védelmi munkálataira használhat fel. Szentábrahám szintén 250 ezer lejt az Alszeg és László utcák aszfaltozására, valamint más utak részleges felújítására használhat fel. Korond 700 ezer lejt működési költségek kiegyenlítésére fordíthat. Etéd 200 ezer lejt a Hagyományos Falvak Útja programra fordíthat. Csíkkozmás 85 ezer lejt járdaépítésre és turistaösvények fejlesztésére használhat fel. Csíkszentmihály 400 ezer lejt a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás költségeit támogatná. Csíkszentgyörgy 400 ezer lejt buszmegálló és információs táblák készítésére és ülepítő állomás létrehozására fordíthat. Csíkszentkirálynak 240 ezer lejt kerékpárút építésre szavazott meg a testület. Csíkcsicsó 400 ezer lejt víz- és csatornarendszer bővítésére kért.  Gyergyószárhegynek 410 ezer lejt szavazott meg a testület a 13-a községi út felújítására. 700 ezer lejt Borszék úthálózat felújítására fordíthat. Gyergyócsomafalva 900 ezer lejt a Csalóka óvoda felújítására használ fel. 700 ezer lejt a testület Gyergyóalfalu számára tervezési szolgáltatásokra szavazott meg. Szintén 700 ezer lejt Gyergyóremete gázhálózat létrehozására fordíthat. 600 ezer lejt a megyei testület Gyergyóújfalu község a tekerőpataki tűzoltószertár felújítására fordít. Gyergyóditrónak 700 ezer lejt szavaztak meg a mezei utak korszerűsítésére és a megelőző, beavatkozási programra fordíthat vadak esetében.

A testület elfogadta Hargita Megye Tanácsa és Csíkcsicsó önkormányzata társulását, hogy megépítsék a piricskei községi utat.  A társulás célja, hogy megszüntessék Hargitafürdő zsákutca-jellegét, és a településről távozó forgalmat a piricskei útra irányítsák. Azt remélik, így több rendezvények adhat otthont Hargitafürdő.

Jóváhagyták a megyei kábítószerügyi cselekvési tervet a 2022–2026-os időszakra. Drogteszteket és egyéb eszközöket vásárolnak a városok rendőrségei számára. Létrejőtt egy belső munkacsoportot, amely több tájékoztató, felvilágosító kampányt szervez azzal a céllal, hogy megfékezzék a tudatmódosító szerek használatát. Ehhez kapcsolódóan elkészítenek egy online, védett platformot, amely lehetőséget kínál anonim bejelentések megtételére, így amennyiben valakinek tudomása van kábítószer-kereskedőkről a környezetében, biztonságos körülmények között jelentheti azt.

A testület megszavazta Hargita megye ifjúsági stratégiáját is, amely a 2023-2030-as időszakra biztosíti keretet azzal a céllal, hogy Hargita megyében vonzó környezetet teremtsen a fiatalok számára. A stratégia többszöri konzultáció eredményeit is magában foglalja, amelyen a minél több fiatalt igyekeztek bevonni, felmérve igényeiket.

Az ülésen jóváhagyták Hargita megye ifjúsági stratégiáját a 2023-2030-as időszakra. Kidolgozása 2022-ben kezdődött azzal a céllal, hogy keretet biztosítson ahhoz, hogy Hargita megye vonzó környezet legyen a fiatalok számára. A stratégia kidolgozásába többszöri konzultáción keresztül bevonták a megye fiataljait, ami lehetővé tette egy olyan stratégia kidolgozását, amely megfelel az igényeiknek.

A stratégia itt olvasható: https://analiza.judetulharghita.ro/wp-content/uploads/2023/07/VFINAL_Strategia-pentru-tineret-a-judetului-harghita-2023-2030_CONSULTARE.pdf

https://analiza.judetulharghita.ro/strategia-de-tineret-a-judetului-hargita-pentru-perioada-2023-2030/

Az ülés Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán tekinthető vissza:

https://fb.watch/sf_OhQiw1Q/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.