fbpx

Elindulhat a fejlődés útján az utak kereszteződésében Székelyszenterzsébet

Egész napos faluünnepségre várta a hazatérőket és anyaországi vendégeit Székelyszenterzsébet közössége június 4-én, vasárnap. A reggeli órákban az immár híressé és ismertté vált Cickom Együttes énekelve járta végig a települést ünnepi istentiszteletre hívva a faluközösséget a helyi református templomba. Ezt követően délután az immár ötödik alkalommal megszervezett főzőversenyt nyitotta meg Kincses Kálmán lelkipásztor.

Nem csak pünkösd miatt öröm a mai nap, habár ma van Trianon emléknapja, ezt a Magyar Kormány az összetartozás napjává nevesítette és ma bemutatjuk, hogy bár nem akarták, hogy összetartozzunk mi mégis összetartozunk szeretetben és testvéri érzésben – mondta a főzőverseny lánggyújtásán Kincses Kálmán lelkipásztor.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy a pünkösdi búcsú alkalmával nem betegedett meg senki a az ünnep előtti híresztelések ellenére, mint mondta azt üzenték, ha hírekre van szükség a helybelieket kérdezzék, hisz egy nyelvet beszélünk és ne a bukaresti szónokokat kérdezzék, akik abban érdekeltek, hogy távol tartsák azokat, akik haza akarnak jönni.

Szenterzsébetre is sokan hazajönnek, jómagam is úgy érzem hazajövök ide, hisz itt tapasztalható a baráti szeretet, egymásra figyelés. A helyiek által szervezett rendezvények alkalmával remélem önök is fel tudják használni a feltöltődésre, hogy a hétköznapokat könnyebben lehessen venni, jobban lehessen dolgozni. Összefogásunk eredménye az kell legyen, hogy a köztünk lévő határok ellenére lélekben egyek legyünk, keressük a kapcsolatokat, az együttműködést – tette hozzá a megyei tanács elnöke. Ugyanakkor kitért arra, hogy a megye nyugati térsége egyre jobban megközelíthetővé válik az utak fejlesztése révén és ez jó hatással lesz jövőben a turizmusra, hisz az anyaországi vendégek reményei szerint nem csak évente pár napot töltenek majd itt hanem több hétvégére is alkalmuk lesz ide látogatni. Köszöntője végén Borboly Csaba gratulált a szenterzsébetieknek, akik híressé és vonzóvá tették a térséget és vele együtt a megyét többek között a Cickom együttes a Fölszállott a páva tehetségkutató döntős szereplésével is. – Szenterzsébet lassan az utak kereszteződésében vonzó térség lesz. A vendégszeretet tekintetében a turizmus irányába fejlődik – zárta gondolatait a megyeelnök biztatva a helyieket, hogy ezt szem előtt tartva ne adják tartsák meg ingatlanjaikat.

A konfirmált legények vetélkedését követően Burszán Dénes megválasztott pünkösdi király tiszteletére ünnepi műsorok következtek a Cickom együttes, Fickom gyerek néptáncegyüttes és a Székelyszenterzsébeti Református Egyházközség kórusának előadásában többek között.

A tizedik alkalommal megszervezett pünkösdi királyválasztást Burszán Dénes harmadik alkalommal választották meg. A hagyomány szerint a pünkösdi király ezen a napon ingyen fogyaszthat és év közben a településen tartott lakodalmakra, keresztelőkre illik meghívni. Amellett, hogy a helyi presbitérium tiszteletbeli tagja Borboly Csaba a megyei tanács ülésire is állandó meghívást biztosított a kiválasztottnak mint a térség ifjúságának képviselője.

Csíkszereda, 2017. június 4.

 697 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...