fbpx

Elkészült a hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ Csíkszeredában

Közel ötmillió lej értékű projekt valósult meg Csíkszeredában, felépült hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ. Az új épületek a Szent Anna Elhelyezőközpont 80 gyerek lakója számára készültek a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatósága projektjéből, Hargita Megye Tanácsa társfinanszírozásával és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság lebonyolításával Taplocán, a Haladás utcában. Az átadóünnepséget október 28-án, szerdán délelőtt tartották. Elekes Zoltán, a vezérigazgatóság vezetője köszönötte az ünneplő gyerekeket és munkatársakat, és reményét fejezte ki, hogy a létesítmény ugyanolyan hasznos lesz, mint amilyen jól kinéz. Elisabeta Trifan, a gyermekvédelmi hatóság közmenedzsere, a minisztérium projektet követő koordinátora azt hangsúlyozta, hogy minőségi szolgáltatást biztosítanak az új házakban. Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos az esélyeket biztosító nevelés és az ennek megfelelő környezet fontosságát emelte ki, Ion Proca megyei tanácsos pedig az intézményi környezetről családi típusú központokra való áttérés jelentőségét hangsúlyozta.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, többéves álom vált valóra, és nagy erőfeszítésbe került a projekt megvalósítása. Annak nemcsak a gyerekek a haszonélvezői, hanem maga a város is, hiszen a projekt első szakaszában méregteleníteni kellett az egykori növényvédelmi központ területét, ami által biztonságosabb lett a környéken lakók élete, tette hozzá a megyeelnök, és felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy a megyei tanács célkitűzéseinek megfelelően valósult meg az építkezés is, hiszen az épületek fából készültek.

– Nagyon sok kínlódással járt ez a projekt az elmúlt évek során, ami jellemző ebben az országban. Hiába áll rendelkezésre a pénz egy adott beruházásra, számos buktatóval, feljelentéssel, rágalmazással kell szembenézni – jelentette ki Borboly Csaba. Hozzáfűzte: szociális téren még rengeteg tennivaló akad, ezért a jelenlegi jó eredmény ünneplése után a további feladatokra kell koncentrálniuk az illetékes intézményeknek. A következő lépés a speciális iskola új épületének elkészítése lenne, ehhez megfelelő területet kell találni, és jó pályázatot kell írni, mondta a megyei tanács elnöke.

Az esemény a családi típusú házakban lakó gyerekek műsorával és a létesítmény megtekintésével zárult. Az épületeket Czikó László taplocai plébános szentelte fel.

Az országos érdekeltségű program a régi típusú intézmények bezárását és rekuperációs központok, családi típusú házak és/vagy apartmanok létrehozását célozza. A projekt címe A csíkszeredai Szent Anna Elhelyezőközpont bezárása, valamint hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozása fogyatékkal élő, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára, költségvetése 4 849 953 lej, amiből 3 172 127 lejt a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatósága biztosított, a fennmaradó összeget pedig a társfinanszírozó Hargita Megye Tanácsa biztosította a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül.

A projektnek többek között az a célja, hogy családi típusú alternatívákat teremtsen gyermekeknek és fiataloknak a rezidenciális típusú elhelyezőközpont bezárásával és megszüntetésével, illetve a hét családi típusú otthon létrehozásával, habilitációs és rehabilitációs szolgáltatásokat biztosítson a központ kedvezményezettjeinek, a fogyatékkal és tanulási nehézségekkel élő gyermekek számára a projekt által létrehozott rekuperációs központban, növelje a családi típusú házak számát és csökkentsék a régi típusú intézmények számát. Kiemelt cél a gyermek/fiatal integrálása/reintegrálása a természetes/bővített családjába, valamint szociális/professzionális integrálódása. A célcsoportot az a 80, 14–26 életév közötti, tanulási nehézségekkel küzdő és/vagy mozgássérült fiatal alkotja, aki a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakközépiskolában tanul. A pályázat nemcsak az építésről szólt, hanem a berendezések megvásárlásáról, a személyzet kiválasztásáról, a gyermekek/fiatalok elhelyezéséről az új szolgáltatásban, és a létesítményeket három hónapig a projekt keretében üzemeltetik.

 

Csíkszereda, 2015. október 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.