fbpx

Elkezdődhet a kátyúzás és az aszfaltozás a megyei utakon

Összesen közel tizenhárommillió lej értékű nyári karbantartást végeznek az elkövetkező négy évben Csík és Gyergyó térségében. Ezekben a zónákban augusztus elején fognak neki a megyei besorolású utak nyári karbantartásának: a kátyúzásnak és az egybefüggő aszfaltréteg leterítésének – ha addig nem nyújt be senki óvást a közbeszerzés eredményére. Ha nem lesz óvás, akkor a négy évre szóló keretszerződést augusztus 2-án írják alá.

Ahhoz, hogy ekkor alá lehessen írni, pénteken húszórás maratoni munkát végzett számítógépen Hargita Megye Tanácsának közbeszerzéssel foglalkozó munkatársa, Lakatos Zsolt – emelte ki ezzel kapcsolatos nyilatkozatában Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. Mivel az uniós procedúra öt (naptári) nap helyett tíz (naptári) nap óvási időt ír elő az eredményhirdetéstől a szerződés aláírásáig, fontos volt minél hamarabb, pénteken éjfélig közzétenni, feltölteni az eredményeket, mert ezzel nyertek három napot, magyarázta az elöljáró.

A teljes közbeszerzés folyamata is nehéz volt, mivel négyéves keretszerződésre hirdettek közbeszerzést, amihez teljesen új dokumentációt kellett készíteni. Az új feladatfüzethez új értékelés, új árszámítás és új szerződésminta kellett, hogy hozzáigazítsák a feltételeket a jelenlegi gazdasági körülményekhez. (Ezzel kapcsolatos előző hírünk itt olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/uj-tipusu-munkalatok-a-nyari-utkarbantartasban.html)

A szerződést Csíkban az ING Service Kft.-vel, 6 388 368,63 lej értékben, Gyergyóban a Multipland és a Viaduct kft. társulásával, 6 377 017,92 lej értékben köti meg Hargita Megye Tanácsa (áfás értékek). Udvarhelyszéken még beláthatatlan ideig nem sikerül nekifogni, mivel egy helyi cég óvást nyújtott be.

Borboly Csaba szerint azért is fontos, hogy sikerült ezt a korábbiaknál bonyolultabb, uniós procedúrát végigvinni, mert közeleg a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, amelynek egyik szakasza a Hargitafürdőre vezető úton lesz, és addig betömhetik a kátyúkat, a csíki térségben ott kezdik a karbantartást. Ehhez kellett a helyiek tudatos, komoly erőfeszítése, amellyel hatni tudtak a folyamatra, Tófalvi Évával az élen, mondta a megyei tanács elnöke.

Azt is elmondta, hogy a bürokratikus rendszer óriási terhet ró a közbeszerzéssel foglalkozó munkatársakra, amin a többéves keretszerződésekkel szeretnének segíteni, hogy ne kelljen évről évre újra lebonyolítani a pályázatot, így jövőre remélhetőleg nem lesz késés. Ugyanakkor az előző évek tapasztalatai alapján igyekeztek hatékonyabbá tenni a karbantartást, ezért vezették be az itt felsorolt új elemeket.

Borboly Csaba élő Facebook-bejelentkezésben részletezte a nyári karbantartást: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1336979246349455/

Csík térségében a hargitafürdői úton (138A) fognak neki legelőször a kátyúzásnak, majd ezt követően a többi aszfaltozott megyei úton: 125 (Dánfalva–Balánbánya), 124 (Rákos–Lóvész), 124A (Szépvíz–Szentmihály), 127A (Hidegség), 123F (Csicsó–Csiba), 123B (Bánkfalva), 123C (Akó-kapu–Pottyond), 113B (Lázárfalva), 113A (Szent Anna-tó). Az aszfaltszőnyeg leterítését a következő utakon végzik majd: 123C (Fitód, 2 km), 123F (Csicsó, 1,7 km – ha a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése befejeződik), 124 (Ajnád, 2,5 km – ha a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése befejeződik), Erdőaljai út (1,2 km).

Gyergyó térségében a következő utakon kátyúznak: 138 (Libán–Újfalu), 126 (Újfalu-Szárhegy), 153C (Remete), 127 (Ditró–Tölgyes), 174A (Bélbor), 128 (Orotva). Egybefüggő aszfaltréteg a következő utakon készül: 126 (Újfalu–Alfalu, 5,35 km), 127 (Tölgyes, 2,366 km), 138 (Tekerőpatak, 0,785 km), 174A (Bélbor, 2,45 km).

Csíkszereda, 2017. július 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.