fbpx

Elkezdték az útfelújítási munkálatokat a csíkdelnei úton

A Csíkpálfalva községen áthaladó 123E jelzésű megyei út másfél kilométeres, delnei szakaszának felújítási munkálatait kezdték el november 13-án, szerdán. A 12A jelzésű, Gyimesekbe vezető országút eltérőjénél a munkálatkezdéshez összegyűltek a helybéliek Borboly Csaba meghívására. Hargita Megye Tanácsa elnöke mellett jelen volt Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, valamint Becze István és Salamon Zoltán megyei tanácsos is. A kormányzati forrásból történő útfelújítás hosszú előkészítést, a lakossággal való egyeztetést igényelt, és kompromisszumos megoldás született az úttest magasságát illetően, mondta el Borboly Csaba. Az előkészítési folyamat elhúzódott, mivel be kell tartani a törvényes előírásokat, ez pedig nagy bürokráciával jár, magyarázta a megyeelnök.

A másfél kilométeres szakasz felújításának értéke 1,2 millió lej áfával együtt, és a kivitelezőnek 45 nap alatt el kell végeznie, mondta el Barti Tihamér alelnök. Előrevetítette, hogy van remény újabb összeg, mintegy 1,4 millió lej átcsoportosítására még az idén, amiből további két kilométernyi szakaszt lehetne felújítani, ha az időjárás engedi.

Korodi Attila miniszter szerint ez a beruházás közösségteremtés szempontjából is fontos, ugyanis egyre többen költöznek Csíkszeredából a környékbeli falvakba, és az ott felnövő gyermekek jövője érdekében ilyen munkálatokra szükség van. Becze István megköszönte a lakosság türelmét, Salamon Zoltán pedig reményét fejezte ki, hogy beruházási és turisztikai vonzata lesz az út felújításának.

Az útjavítás tervezésének már két éve nekifogtak, a lakosság ez irányú kéréseinek figyelembevételével. A felújításra váró teljes szakasz hossza 4,4 kilométer, a beruházás teljes becsült értéke: 4,261 millió lej.

Csíkszereda, 2014. november 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.