fbpx

Élni kell az EU-s pályázatok nyújtotta lehetőséggel

A 2014–2020-as finanszírozási időszak lehetőségeiről nyújtottak tájékoztatást a Fedezzük fel! Új kezdet az EU-s finanszírozásban címmel megtartott konferencián a csíkszeredai megyeházán szeptember 23-án. A Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Center szervezésében, valamint az RMDSZ társszervezésében megtartott konferenciasorozat 7. állomása volt Csíkszereda, ahol vállalkozók, pályázatíró cégek képviselői, politikusok, önkormányzati képviselők vettek részt.

A kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) szóló konferenciát Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára moderálta, aki üdvözlőbeszédében ismertette, a konferenciasorozat tavasszal indult útjára. A találkozó azért fontos, hogy a vállalkozók, a pályázatíró cégek szakemberei osszák meg az elmúlt időszakra vonatkozó tapasztalataikat. Az információáramlás érdekében fontos az önkormányzatok, a civilszerveztek és a vállalkozók összefogása, mondta Vincze.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megerősítette, a szerdai találkozó a kommunikációt segítheti elő a szakemberek és a politikusok között. A döntéshozók sokszor nem ismerik a szakemberek véleményét, az elvárásaikat, mondta a megyeelnök. Szintén kiemelte az összefogás fontosságát, hogy átadják egymásnak a tapasztalatokat, ez nagyban segítené a pályázókat és a döntéshozókat, hiszen kell tanulni az elmúlt időszak hibáiból. Borboly Csaba szerint fontosak a térségi projektek, amelyekhez lehet igazítani a kisebb projekteket, így utóbbiak is fenntarthatók lesznek. Erre példaként említette a Csomád-Bálványos projektet, a Sóvidékre irányuló fejlesztéseket, vagy a klasztereket, amely csoportosulásokra rá kell erősíteni, és tevékenységüket sikeres pályázatokkal bővíteni. Hargita Megye Tanácsa az információáramlást segíti a tagságával létrehozott közösségi fejlesztési társulásokon, illetve beruházásvonzás irodáján és annak honlapján – www. investinhargita.ro – keresztül. A megyeelnök hangsúlyozta továbbá a szakmai szervezetek, vállalkozók összefogását, mert enélkül elmaradnak például a közbeszerzésektől.

Korodi Attila parlamenti képviselő szerint a pályázáshoz rálátásra, szakértelemre és önbizalomra van szükség. Ő is azt hangsúlyozta, hogy a különböző vállalkozói formák gondolkozzanak és pályázzanak együtt, illetve, hogy használni ki a jó tapasztalattal rendelkező pályázatíró cégeket.

A szervezők részéről Grabán Zsolt Attila a Kós Károly Akadémia Alapítvány tevékenységét mutatta be.

A konferencia első része a kkv-k támogatási rendszeréről, információforrásokról szólt. Az előadások sorozatát Szávics Petra pályázati szakértő, volt európai ügyi államtitkár kezdte, aki az uniós pályázatok keretét ismertette. A szakértő is megerősítette a stratégiák fontosságát, amelyhez igazodhatnak a kisebb projektek. A jelenlegi pénzügyi időszakban a legfontosabb finanszírozási területek a kutatásfejlesztési innovációs tevékenységek, a környezetbarát gazdaság, a szegénység elleni küzdelem, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása.

A konferencia második részének előadásai a Hogyan lehetek sikeres pályázó az eddigi tapasztalatokból tanulva? témát járják körül.

A pályázatokról bővebb tájékoztatást nyújt a Goodwill Consulting, Románia vezető pályázati tanácsadó cége, amely Csíkszeredában a Petőfi Sándor utca 8. szám alatt található, vagy a 0741 218 755 telefonszámon érhető el.

Csíkszereda, 2015. szeptember 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.