fbpx

Elstartolt a Dream Road nemzetközi mélyszegénység-konferencia

Online közvetítéssel is követhetők az előadások

– A mélyszegénységgel foglalkozni kell, megkerülhetetlen téma. A megyei tanács mélyszegénység-munkacsoportja, amelyet Kovács Gergely érsek kezdeményezésére alakítottunk meg, teszi a dolgát, szakmai vonalon dolgozik – jelentette ki Borboly Csaba a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Dream Road nemzetközi mélyszegénység-konferencia hivatalos megnyitóján, április 8-án. A Romák Nemzetközi Világnapján, a Csíki Mozi épületében tartott rendezvény megnyitóján a megyei tanács elnökén kívül részt vett még András Lóránd, Hargita Megye Tanácsa mélyszegénység-munkacsoportjának koordinátora, online csatlakozott Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, továbbá jelen voltak és felszólaltak a konferencia partnerei, meghívottai, előadói, illetve további résztvevők is.

A konferencián nemzetközileg elismert kutatók és terepszemléletű szakemberek igyekeznek kutatások, jó példák és szakpolitikák mentén perspektívába helyezni az alábbi szociális témákat: egészségügy, lakhatás, szegénység, oktatás, munkaerőpiaci orientáció, kultúra, emberi jogok stb.

Borboly Csaba megköszönte a partner civil szervezeteknek és a szervezőknek a munkát, valamint a sok biztatást, és kérte a további szoros együttműködést a szóban forgó probléma megoldásában.

András Lóránd kiemelte, hogy Hargita Megye Tanácsa elkötelezett a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatása ügyében. Ebből a célból indult el a mélyszegénység-munkacsoport is, amelynek egyik célja, hogy példaértékű együttműködéseket indítson el.

– A konferencia során az álmok, utak, esélyek értelmében keressük a társadalmi felzárkóztatás útjait, lehetőségeit, és ebbe építjük be álmainkat is – fogalmazott a megyei tanács mélyszegénység-munkacsoportjának koordinátora.

Korodi Attila szerint a mélyszegénység kérdése átfogó munkát igényel.

– Együttműködésre hívok minden érintettet, hiszen az elmúlt hónapokban stratégiára épülő, jó együttműködés volt tapasztalható. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező tizenöt évben Csíkszereda példája modellértékű lesz minden erdélyi település számára – emelte ki Csíkszereda polgármestere. – Szükséges az összefogás, hogy minél kevesebb mélyszegénységben élő család legyen, mert ez a város teljes közösségének érdeke. Ezáltal ugyanis nő a közbiztonság, erősebbé válik az egészségügyi rendszer és a szociális háló.

A rendezvénysorozat szervezésében és kivitelezésében partner Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazata, a Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara.

A COVID–19-járványra való tekintettel a konferencia hibrid jellegű, azaz részben online, részben offline formában valósul meg. Az esemény a Dream Road európai uniós projektnek és a Hargita megyei roma közösségek kulturális és társadalmi életét támogató programnak is része. Az online közvetítés elérhető Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán, illetve az intézmény weboldalán: https://hargitamegye.ro/

A teljes program elérhető itt: https://tajekoztato.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2021/04/PROGRAMHU.pdf

A konferenciáról további információt találnak a következő Facebook-eseményen: https://www.facebook.com/events/935999027139020

Hargita Megye Tanácsának a mélyszegénységről szóló oldala itt érhető el:

https://tajekoztato.hargitamegye.ro/melyszegenyseg/

Fotó: Márkos Tamás

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.