fbpx
????????????????????????????????????

Építéstudományi konferenciát tartottak Csíksomlyón

Huszadjára szervezte meg a Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO) június 1–5. között a kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT). A rendezvényt idén is támogatja Hargita Megye Tanácsa a faluképvédelmi programjából. A június 4-i, szombati csíksomlyói konferenciamegnyitón Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy az általa vezetett intézmény évek óta jelentős összegeket különít el épített örökségünk védelmére, külön programok születtek a műemlék, a faluképvédelem, a székely kapu, a házak szakszerű feltérképezésére és megőrzésére.

– Régészeket, építészeket vonunk be munkánkba. Elkészült Hargita megye műemlékvédelmi stratégiája és épített örökségvédelmi stratégiája, együtt célunk a mentalitásváltás, a tájékoztatás és a jó példák felmutatása, valamint olyan épületek tervezése, amelyek szervesen illeszkednek az adott település hagyományos képébe mind arányaikkal, mind anyaghasználatukkal, és különböző megoldást kínálnak igénytől, alaprajzi beosztástól, illetve földrajzi elhelyezkedéstől függően – ismertette ki a megyei tanács elnöke.

A Hargita megyei faluképvédelmi program eredményeit Köllő Miklós építész mutatta be Műemlék faépületek felújításának elméleti buktatói és gyakorlati lehetőségei címmel.

Csíkszereda, 2016. június 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.