fbpx

Építsünk modern székely házat!

A modern kor elvárásainak megfelelően, de a hagyományos székely építészet elemeit felhasználva építkezhetnek azok, akik igénybe veszik a Hargita Megye Tanácsa által koordinált Modern Székely Ház programot.

Mint arról korábban beszámoltunk, a programban elkészült kilenc mintaterv megvalósíthatósági tanulmánya – ezek tájspecifikusan tükrözik Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékének jellegzetességeit –, illetve a 9-es számú, Csík területre tervezett mintaház kivitelezési projektje.

Ha az 1–8-as számú látványtervek közül választana az ügyfél, elhelyezkedéstől függően (Csík, Udvarhely, Gyergyó) szükség lesz a tervek kidolgozására az építkezési engedélynek megfelelően, mind építészeti, mind gépészeti és statikai szempontból. Ugyanakkor az ügyfél a tervhez szükséges urbanisztikai bizonylat beszerzésével felveszi a kapcsolatot a kiválasztott modellt elkészítő építésszel. Ezek után az ügyfél kiválthatja az alábbiakban leírt, az építkezési engedélyhez szükséges dokumentumokat, jóváhagyásokat.

A 9-es számú mintaterv

2013-ban elkészült a 9-es számú Csík-területre tervezett mintaház kivitelezési fázisú projektje. Ez három különböző szerkezetű és beosztású mintaház tervét tartalmazza, ami alatt azt kell érteni, hogy a három különböző szerkezetű mintaház lehet például földszintes, 100–120 m2 vagy akár beépített tetőszerkezetű is. A tervcsomag tartalmazza az építészeti, statikai és gépészeti (víz, fűtés, villany) tervet. Ennek felhasználását illetően szükséges a kiválasztott tervet az adott építésszel megbeszélni, a kapcsolatot felvenni együttműködés szándékával. Ezek a tervek elméleti helyszínre vannak kitalálva, így az igénylő által kiválasztott telekre kell adaptálni minden szakág szintjén. Ez magával vonja a terv bővítését, helyszínre szabását, amibe beletartozik az alapozási terv, a helyszínrajz, a betájolási rajz és esetleges más szakdokumentáció is.

Az ügyfél feladatai

A leendő háztulajdonosnak az alábbi dokumentációt kell beszereznie:

  • A helyi polgármesteri hivataltól a telekre vonatkozó településrendezési bizonylatot. Ebben a dokumentumban megnevezik az építkezési engedélyhez szükséges jóváhagyásokat, engedélyeket. Ezek értelmében lehet továbblépni a tervet illetően, megfelelve a bizonylatban előírtaknak.
  • A kiválasztott területre vonatkozó topográfiai felmérés elkészítése szakember által.
  • Talajtanulmány (geotanulmány) elkészítése szakember által.
  • A terv elkészítése és a településrendezési bizonylatban feltüntetett jóváhagyások beszerzése után építkezési engedélyre vonatkozó kérelem benyújtása a helyi polgármesteri hivatalban.

Az 1995/10-es törvény módosított változatának értelmében építés esetén kötelező a terv láttamoztatása tervellenőrzésre jogosult statikai szakember által. Ez alól kivételt képeznek a földszintes, egycsaládos házak és melléképületek, amelyek falusi környezetben fognak elhelyezkedni.

A tervek megtekinthetők az epitettorokseg.ro honlapon, illetve nyomtatott formában a csíkszeredai megyeházán Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalában.

– A Hargita Megye Tanácsánál kifejtett munkánk egyik legfontosabb célja a fiatalok itthon tartása, ennek érdekében több síkon is azért dolgozunk, hogy számukra élhető körülményeket biztosítsunk. A program célja, hogy modern székely házban teremtsenek otthont a fiatalok, illetve a kész tervekkel is segítsük a házépítés folyamatát. Most már konkrétumokkal is tudunk szolgálni a terv megszerzéséhez, és remélem, minél többen élnek a lehetőséggel – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2015. december 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.