fbpx
????????????????????????????????????

Erdei növényzet jelent akadályt a kissolymosi út felújításában

Az erdészeti hivatal tévedett a 134A megyei út (Kissolymos–Székelykeresztúr) dokumentációjában, így kártérítés igénylése nélkül el kell távolítania a növényzetet az úttestről, illetve annak biztonsági sávjából, hogy folytatni lehessen a felújítást – állapították meg azon a megbeszélésen, amelyet a csíkszeredai megyeházán szervezett Hargita Megye Tanácsa május 3-án, meghívva Sorin Truțát, a megyei kataszteri hivatal vezetőjét, Ioan Bănucut, a homoródi erdészeti hivatal vezetőjét, a kivitelező cég képviselőjét, Nagy Lajost, Románandrásfalva község polgármesterét, valamint Moldován József parlamenti képviselőt. A megyei tanács részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér alelnök, valamint a főépítész és a beruházási vezérigazgatóság illetékes munkatársai. Az erdészet állítása szerint a megyei út egyes szakaszai átfedésben vannak az erdős területtel, Borboly Csaba viszont arra figyelmeztette a hivatal képviselőjét, hogy a vonatkozó kormányhatározat egyértelmű, a megyei utak szélességéről és biztonsági sávjáról szóló előírások világosak, így az úttestre, illetve annak biztonsági sávjára ránőtt erdei növényzetet el kell távolítani, márpedig feltételek nélkül. A homoródi erdészeti hivatal szerint ugyanis akkor lehetséges a beruházás folytatása, miután jóváhagynak egy olyan dokumentációt, melynek alapján véglegesen törlik a nemzeti erdőalapból az úttestre eső illető földterületeket, de csak azzal a feltétellel, hogy ezeket kompenzálják, illetve kifizetik az illetékes járulékokat. A megyeelnök szerint a felvetés komolytalan, hiszen egyértelmű törvények vonatkoznak a megyei utakra, kompenzálásról tehát szó sem lehet, és ha az erdészetnél hibáztak, erdős területnek kijelölve az úttestre ránőtt növényzet területét, azt nekik kell korrigálniuk, követelések nélkül.

– Több millió lej áll rendelkezésünkre a szóban forgó szakasz felújítására, de nem tudunk haladni az erdészeti hivatal hozzáállása miatt. Vagy tárgyalásos úton hajlandók megoldani a problémát, vagy panaszt teszünk – szögezte le Borboly Csaba.

2014-ben Hargita Megye Tanácsa elkezdte a 134A megyei út felújítását egy 960 méter hosszú szakaszon, és ezt a beruházást be is fejezte. Jelen pillanatban a beruházás folytatását tervezi egy 3884 méteres szakaszon.

Csíkszereda, 2016. május 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.