fbpx

Erdőgazdálkodási konferencia és kerekasztal a megyeházán

Hosszú távú erdőgazdálkodásra van szükség Hargita megyében! – hangzott el november 26-án, kedden délben a csíkszeredai megyeházán szervezett konferencián. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége neves szakembereket, érintett vállalkozókat, közbirtokossági vezetőket hívott meg az erdős konferenciára és az azt követő kerekasztalra.

–  AZ RMDSZ közel 30 éves tevékenységének egyik legfontosabb eredménye a jelentős részben Székelyföldet érintő közbirtokossági rendszer felélesztése és újraindítása. Az elmúlt egy évtizedben az európai uniós mezőgazdasági támogatásoknak (APIA), illetve a fa viszonylag magas felvásárlási árának köszönhetően a székelyföldi közbirtokosságok rendszeres és jelentős juttatásban tudták részesíteni tagjaikat. A problémák elsődleges okát a rohamosan csökkenő faárak jelentik, amelyek tekintetében a monopolista pozícióba került fafeldolgozók a csődbe ment, bezárt székelyföldi fafeldolgozó vállalkozások hiányában alacsony szintre tudták csökkenteni a felvásárlási árakat. Most erőfölényükkel visszaélve érdekeiknek megfelelően határozzák meg az árakat. Indokolt, hogy információkkal, háttéranyagokkal segítsük az Országos Versenyhivatalt a fafelvásárlási piacot uraló nagyvállalatok ellen – ebben kérte a konferencián részt vevők segítségét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Megítélése szerint társadalmi vitára van szükség a székelyföldi faipar helyzetéről, a székelyföldi faipar szereplőinek, illetve közbirtokosságainknak össze kell fogniuk. Meg kell néznünk, kikre számíthatunk a székelyföldi faipar feltámasztásában, ugyanis helyi faipar hiányában megmarad továbbra is a közbirtokosságaink kiszolgáltatottsága.

– Nagy hangsúlyt kell helyezni az innovációra, a termékfejlesztésre, elsősorban az energetika és a klímavédelem területén, kell erősíteni a székelyföldi közbirtokosságok mögötti tudásbázist – summázott a konferencia megnyitóján Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Csíkszereda, 2019. november 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.