fbpx

Erősödik az IT Székelyföldön

– A jövő, de már a jelen is egyértelműen a digitális világhoz köthető, ebben lehetünk szenvedő vagy kihasznált felek, de lehetünk alakítók, döntés előkészítők vagy akár fejlesztők is. Ilyen szempontból nagyon fontosnak tartom az IT Plus Cluster tevékenységét! – nyilatkozta a Digitális Székelyföld Konferencia pénteki zárónapján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

DigitalisSzekelyfold3

Az elmúlt évek során Erdély legnagyobb digitális fórumává nőtte ki magát az IT Plus Klaszter által elindított konferencia, amely idén megújult névvel, Digitális Székelyföld Konferenciaként került megrendezésre október 17-19. között Székelyudvarhelyen.

Október 19-én, pénteken a városháza dísztermében a rendezvény támogatójaként Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte a konferencia résztvevőit.

– Mi abban hiszünk, hogy a székelyföldi informatikai vállalkozások összefogásában kell fejleszteni a térséget, együttműködve a magyar kormánnyal – hangsúlyozta Borboly Csaba. Mint a Régiók Bizottságra raportőre arra is kitért, hogy egy héttel korábban Navracsics Tibor EU biztos is konfirmálta, hogy az agyelszívás ellen lépéseket kell foganatosítani.

– Ha Brüsszelből lesz egy segítség,  Magyarországról partnerség és itt helyben van egy bizalmi szinten megvalósul összefogás, akkor sokkal kiszámíthatóbb, együttműködőbb, és a fiatalok számára  sokkal inkább itthon tartó jövőképet tudunk kialakítani. Ebben segíthet az IT Plus Klaszter és a Digitális Székelyföld Konferencia is! – fogalmazott Borboly Csaba megyeelnök, aki az inkubátorházak fontosságát is kiemelte. Reményének adott hangot, hogy a székelyudvarhelyi inkubátorházhoz hasonlóan sikeresen tudnak pályázni a megye több városában is.

DigitalisSzekelyfold1

A megyeelnök köszöntőjében a STEM oktatásfejlesztésre (science, technology, engineering, mathematics) is kitért, a nyáron Hargita Megye Tanácsánál tett látogatást az amerikai Texas Instruments németországi székhelyű európai képviseletének kormánykapcsolatokért, valamint üzlet és oktatási technológiák fejlesztéséért felelős igazgatóságainak küldöttsége.

A megyeelnök mellett Antal Lóránt szenátor és Széles Andráss, Tamási város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az egész napos program plenáris előadásokkal folytatódott.

Csíkszereda, 2018. október 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.