fbpx

Értékeink a szociális ellátásban – Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség díjával ismerték el a szociális ágazatban dolgozók munkáját

Aktuális kihívások és jövőkép címmel szervezett szakmai konferenciát a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és Hargita Megye Tanácsa május 22-én, a XIX. Hargitai Megyenapok keretében. A rendezvényen – melyet a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének székhelyén, az Összefogás Házában tartottak meg – közel 120 szociális szférában dolgozó szakember vett részt: civilszervezetek képviselői, önkormányzatok vezetői és szociális munkásai, valamit a Maros, Hargita és Kovászna megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok reprezentánsai.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/630488151995522

A rendezvény célja a gyermek-, felnőtt- és idősvédelem területén dolgozó civilszervezetek, valamint a három székelyföldi megye szociális és gyermekvédelmi igazgatóságainak szakemberei közötti párbeszéd kialakulásának elősegítése volt.

Borboly Csaba örömét fejezte ki, hogy találkozhatnak az Összefogás Házában. Mint fogalmazott, összefogás nélkül a szociális kérdéseket nem lehet megoldani, a jogszabályokon kívül szükség van a szolidaritásra is. Sok munka és nehézség jellemzi ezt a területet, de inspiráló eredményeket tudnak felmutatni, mondta a megyeelnök. Hozzátette: nyitottak kell legyünk, hiszen minden közösségben vannak segítségre szorulók. Ez az a terület, ahol folyamatos tanulásra van szükség, és mégis érik támadások azokat is, akik ezt az áldozatos munkát végzik. A támadásokkal szemben pedig, imádkozunk és megyünk előre, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki kitartást kívánt ehhez a munkához, és a megyei tanács partnerségéről biztosított mindenkit.

A továbbiakban a megyei önkormányzat részéről Borboly Csaba átadta az Önzetlenség Díjat a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon és az udvarhelyszéki Orbán Alapítvány képviselőinek, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság Társadalmi kirekesztés megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó részlegén dolgozó szakembereknek.

A díjátadást a díjazottak tevékenységének méltatása előzte meg. Mint elhangzott, a díjazott szervezetek és részleg kiemelkedő tevékenységükkel innovatív módon hozzájárultak a korlátozottsággal élő személyek, az idősellátás, a halmozottan sérült gyermekek, valamint a mélyszegénységben élő, marginalizálódott személyek támogatásához, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, figyelembe véve a helyi sajátos igényeket, prioritásokat és szükségleteket.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője gratulált a jelenlévőknek, méltatva, hogy ez a tevékenységi terület nem túl könnyű, „mindig nyitottnak kell lennünk az új dolgok megtanulására”.

A szakmai konferencián Márton Klára, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szociális munkása a hivatásos nevelőszülői hálózat fejlesztéséről, múltjáról és jelenéről beszélt, majd felmerültek a jövővel kapcsolatos kérdések is.

Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat programkoordinátora a Családsegítés, gyermekvédelem a közösségfejlesztés révén címmel tartott előadást, míg Szász Katalin, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság aligazgatója Fájó pontok, vérző sebek címmel a gyermekbántalmazás megelőzésének, visszaszorításának és megszüntetésének a fontosságát ecsetelte.

A konferencia második felében Miklea Hajnal Katalin, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a fogyatékkal élő felnőtt személyek ellátásában rejlő kihívásokat mutatta be, Boros Melinda iskolapszichológus pedig a bullying felismeréséről és megoldási lehetőségeiről beszélt.

A szakemberek előadásait a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő fiatalok műsora tette még színesebbé: a Csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ kedvezményezettjeinek kórusa az Áldjon meg téged az Úr című dallal, a hivatásos nevelőszülői hálózat Maroshévízen nevelkedő egyik fiatalja pedig hegedűjátékkal – Eugen Doga Gramophone Waltz című dalával lepte meg a közönséget. A hivatásos nevelőszülői hálózat egy másik kedvezményezettje, a Nagy István Művészeti Középiskola tanulója fuvolajátékkal kápráztatta el a jelenlevőket, ő Wilhelm Popp Orosz cigánytánc című művét mutatta be. Utolsó fellépőként az Oklándi Szociális Szolgáltatási Központ táncosai léptek fel csodás társasági táncukkal, melynek koreográfiáját egyik társuk, Kádár Elemér tanította be.

A meghívottak nemcsak a kedvezményezettek előadásaiban gyönyörködhettek, hanem megcsodálhatták az Oklándi Szociális Szolgáltatási Központban élő gyermekek által készített szebbnél szebb festett bútor- és kerámiatárgyakból álló kiállítását, valamint a Karácsony Miklós kedvezményezett többszörösen díjazott fotóit, és Szökő Sándor kollégánk fotókiállítását, melynek központi témája a vezérigazgatóság hagyományos rendezvénye, a Talentumnapok.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.