fbpx

FELHÍVÁS – Orbán Balázs-díj

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért.

A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.

A rangos kitüntetést első alkalommal 2011-ben adományoztuk az önkéntesség jegyében az arra érdemeseknek. Azóta évente odaítéltük az elismerést:

– 2012-ben az Aktív Idősödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Éve jegyében;

– 2013-ban a Kós Károly-emlékév kapcsán;

– 2014-ben a Család és munka összehangolása évének jegyében;

– 2015-ben A Fejlesztés Európai Évének kapcsán azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akiknek/amelyeknek szellemisége, munkája élő örökség, követendő példa, mely révén elismerést és érdemet szereznek a régiónak;

– 2016-ban a Márton Áron Emlékév jegyében olyan személyeket tüntettünk ki a rangos díjjal, akik nemcsak hitbeli, hanem kiemelkedő lelki- és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek;

– 2017-ben a reformáció 500. évfordulója alkalmából olyan személyiségeknek ítéltük oda a kitüntetést, akik munkájukkal megújulást hoztak a gyülekezet életébe, illetve a lelkipásztori teendők mellett felvállalták hiánypótló szociális, kulturális és ifjúsági tevékenységek szervezését is, és ezáltal hozzájárultak a közösség összetartásához és megerősítéséhez.

„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” – ennek jegyében hirdette meg az Európai Unió a Kulturális Örökség Európai Évét. A mottóban megfogalmazott törekvésben visszaköszön Orbán Balázs éppen 150 esztendővel ezelőtt megfogalmazott szándéka: a múlt ismerete, a jelen állapotának felmérése alapozza meg a jövőt, a térség felemelkedését.

Az idei esztendő a Kulturális Örökség Európai Éve, az ennek jegyében szervezett tevékenységek a kontinens kulturális hagyatékának megismerését és megismertetését tűzték ki célul. Az idei Orbán Balázs-díjat az adományozók olyan személyiségeknek ítélik, akik tevékenységük révén sokszínű kulturális örökségünk feltárásához és széles körben való megismertetéséhez járulnak hozzá, megmutatva régiónk sajátosságait, értékeit.

A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm-es átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklappal és pénzjutalommal együtt adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében. A díjátadó ünnepségre 2018. október 12-én 19 órától kerül sor Csíkszeredában, a Mikó-vár nyugati bástyatermében.

Ezennel tisztelettel felkérjük, küldje el az Orbán Balázs-díjra vonatkozó jelölését rövid indoklással 2018. október 2-án déli 12 óráig az info@hargitamegye.ro e-mail-címre.

Tisztelettel és köszönettel:

Borboly Csaba                               Barti Tihamér                               Biró Barna Botond

elnök                                                 alelnök                                          alelnök

Csíkszereda, 2018. szeptember 26.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.