fbpx

Fiatalok foglalkoztatásával az elvándorlás visszaszorítására

Együttműködésre kérte fel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyében működő különböző intézményeket annak érdekében, hogy azonosítsák mindazon lehetőségeket, amelyekkel a fiatalokat az itthoni munkaerőpiaci igényekre felkészíthetik és karrier lehetőséget biztosíthatnak számukra. A Hargita Megyei Prefektus Intézményén belül működő Társadalmi Dialógus Bizottság április 16-i, keddi ülésén többek között a pápalátogatás és a munkaerőpiac helyzete került napirendre.

A megyei tanács elnöke kiemelte, lehetőséget kell biztosítani a különböző intézmények segítségével, hogy a fiatalok, akár a tanulmányaik mellett már elkezdhessék gyakorlatba ültetni a felhalmozott tudást, így jövőképet biztosítva nekik a külföldi munkavállalás helyett az itthon boldogulásra, és a már külföldön dolgozóknak pedig alternatívát nyújtani a hazatérésre. – Hargita Megye Tanácsa kész forrást elkülöníteni, a jelenlegi munkaerőpiaci igényeknek megfelelően, akkreditált szakmai képzések szervezésére a fiatalok és munkanélküliek számára. Ebben várjuk a többi intézmények partnerségét és javaslatait – emelte ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy az átképzésekre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a mezőgazdaság, turizms vagy akár a szezonmunkák terén. Hargita Megye Tanácsa alintézményeivel és a közösségek közötti fejlesztési társulások révén jelenleg is több programot bonyolít le, amelyek felmérik a munkavállalási lehetőségeket a megye lakói számára.

Mindezek mellett Hargita Megye Tanácsa partnerségre kíván lépni a közeljövőben a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, amely keretében lehetőséget biztosítanának a nyári vakáció alatt diákmunkát vállalni, így gyakorlatban is felkészíteni a fiatalokat a tanulmányok utáni munkavállalásra. A megyei tanács elnöke ennek mentén a külföldi példák átvételét szorgalmazta, ahol a diáktanácsok ezen a téren jelentős szerepet kaptak.

A szentatya csíksomlyói látogatására vonatkozóan a megyei tanfelügyelőség értesítette a jelenlévőket, hogy május 31-e szabad lesz a csíkszeredai iskolák diákjai számára. Tekintve, hogy az iskolák diákjainak 70 százaléka ingázik és nagy Hargita Megye Tanácsa még februárban kéréssel fordult az intézményhez ennek kapcsán.

– Igyekszünk minél láthatóbbá válni, és a több mint 200 programon keresztül minél több embert szeretnénk a térségbe vonzani, hogy megismerjék megyénket és a térség jellegzetességeit. Ebben az időszakban kerül sor a Hargitai Megyenapokra és a csíksomlyói búcsú is, a Visit Harghita applikáció révén számos szolgáltatás elérhető lesz a turisták számára – tette hozzá Borboly Csaba. Az előkészületek mellett ugyanakkor készül egy telefonos applikáció is, amelyet a napokban mutatnak be, és amely a pápalátogatásra összegzi majd az ingyenes elérhető szálláshelyeket. Százezer zarándoknak kívánnak helyet biztosítani kultúrházakban, iskolákban és a megyei lakosai által felajánlott szállásokban,

Csíkszereda, 2019. április 16.

 720 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás