fbpx

Folyamatosan képviselni kell az ifjúság érdekeit Európa-szinten

– Hangsúlyosabban oda kell figyelni az oktatás fejlesztésére a kevésbé fejlett régiókban, hisz az Európai Unióban még mindig magas a munkanélküliségi ráta a frissen végzettek körében – hívta fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában a Régiók Bizottsága március 22-i plenáris ülésén, Brüsszelben, ahol konszenzussal szavazták meg az Európai Szociális Alaphoz irányzott módosító javaslatait. A megyeelnök hozzátette, nemcsak tagállami szinten, hanem bizonyos régiók között is hatalmas eltérések vannak e tekintetben, és sajnos Romániában a munkanélküliségi ráta jóval az európai uniós átlag fölött van.

– Nem nézhetjük karba tett kézzel az egyre nagyobb méreteket öltő agyelszívás jelenségét, azaz a képzett fiatalok kivándorlását, ezért egyenlő esélyeket kell biztosítani a kevésbé fejlett régiók fiataljainak, hogy elősegítsük a szociális integrációjukat, illetve hozzájáruljunk versenyképességük növeléséhez a munkaerőpiacon – mondta a tanácselnök, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a regionális és helyi önkormányzatok hatalmas szerepet kapnak mindezek megvalósításában, hatáskörük révén ugyanis ők tudnak fellépni a jelenség ellen.

Borboly Csaba javasolta, hogy az Európai Unió következő ifjúsági stratégiájában kiemelt szerepet kapjanak az oktatás területén hátrányos helyzetű városok és vidéki települések, illetve arra, hogy az európai szociális alap is külön kezelje a hátrányos helyzetű fiatalok ügyét.

plen

Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) című jelentésébe a megyeelnök már belefoglalta az egyenlő esélyek biztosítására irányuló ifjúsági alapcsomag létesítésének fontosságát, idén májusban azonban újabb raportőri megbízást pályázna meg, ha a Régiók Bizottsága jelentést dolgozna ki az ifjúság témakörében.

Borboly Csaba korábbi ifjúsági jelentése itt olvasható, a felsőoktatás fejlesztéséről szoló jelentése pedig itt.

A Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2018. március 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.