fbpx

Folytatják az atyhai, kissolymosi és büdösfürdői úton folyamatban lévő munkálatokat

– Kelemen Hunor szövetségi elnök által szervezett tegnapi, Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes és fejlesztési miniszterrel folytatott beszélgetésem után az a döntés született, hogy folytatjuk saját költségvetésből az elkezdett beruházásokat, és a későbbieknek ezeket a költségeket visszaigényeljük a kormánytól. Így folytatódnak a munkálatok az atyhai és a kissolymosi úton is. A tárca a finanszírozást azért szüntette meg, mivel egyelőre elfogyott az erre elkülönített keret. Bízom benne, hogy a csíkpálfalvi úttal kapcsolatban is lehetőségünk lesz novemberben lebonyolítani a közbeszerzést. Minden beruházásunkkal haladunk valamilyen szinten, és az a legfontosabb, hogy ezeket folytatni tudjuk, hiszen vannak olyan beruházások, amelyeket nehezen, sok utánajárással tudtunk kimozdítani a holtpontról – jelentette be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szeptember 28-án tartott rendkívüli ülésen.

Tartalmas megbeszélése volt Borboly Csabának Vasile Dâncu miniszterelnök- helyettessel Bukarestben. A megyei elöljáró azért kérte a találkozót, hogy megvitassák a regionális fejlesztési minisztérium azon döntését miszerint leállítja a pénzösszegek folyósítását azokra a korszerűsítésekre, amelyek költségei meghaladják a büdzsében jóváhagyott keretet, azaz a csíkpálfalvi (123E), az atyhai (136A), a csicsói (123F), a kissolymosi (134A) és a büdösfürdői (123D) megyei úton folyó munkálatokat.

– Mint egy korábbi közleményben is nyilatkoztam (http://hargitamegye.ro/hirek/borboly-csaba-felhaborito-a-kormany-dontese.html.) felháborítónak tartom a kormány lépését, hiszen folyamatban levő munkálatokról van szó, amit az érintett lakosság régóta vár, és végre elmozdulás történt. Az atyhai úttal több mint három hónapja foglalkozom, kéthetente kijártunk a helyszínre, hogy a polgármesterrel, a kivitelezővel és a lakossággal közösen találjunk megoldást a felmerülő problémákra. A kissolymosi út ügyében is számos terepszemle és egyeztetés után sikerült a felek mindegyikével közös nevezőre jutni – nyilatkozta a megyeelnök. Továbbá a miniszter-helyettessel az árvízkárokra vonatkozó pénzekről is egyeztettek, abban állapodtak meg, hogy várhatóan a jövő hét folyamán megkapják a megyei utakon történt árvízkárokra fordítandó pénzek egy részét, illetve a későbbiekben megtérítik azokat az összegeket is, amelyeknek a folyósítására sajnos a megyei utak esetében még nem került sor, habár májusi, júniusi károkról van szó.

A tanácsülésen megyeelnök arról is említést tett, hogy egy korábbi budapesti látogatása során találkozott Magyarország egyik legnagyobb gyümölcsfeldolgozójának vezetőjével, aki szeretne gyárat létrehozni a megyénkben. Valamint Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra a Gazdasági Konferenciára és Pályázati Kerekasztalra, amelyet Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szervez holnap, szeptember 29-én Székelyudvarhelyen a polgármesteri hivatalban. Kifejtette, remek lehetőség vállalkozók számára, hogy aktuális pályázatokról értesüljenek, sikeres külföldi és itthoni vállalkozókat ismerjenek meg. Emellett megköszönte a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak, hogy lemondott a megyei tanács ellen indított peres eljárásról, és kész együttműködni (http://hargitamegye.ro/hirek/elharult-az-akadaly-az-egyuttmukodes-elol.html).

Az ülésen három napi rendi pontról szavaztak a tanácsosok, két európai uniós pályázatról döntöttek, amelyeket nem sokára befejeznek, valamint az idősek napjára szervezett program módosításáról.

– A 132-es megyei úttal kapcsolatos beruházásról, valamint az inkubátorházról azt kell tudni, hogy mindkét esetben meghosszabbítottuk a szerződés határidejét november 1-ig. Az út esetében már befejezték a munkálatokat, de szükség volt hosszabbításra, mert még nem készült el az átvételi jegyzőkönyv. Továbbá számítógépeket és egyéb felszereléseket bocsátunk azok rendelkezésére, akik majd irodát fognak működtetni az inkubátorházban, elhúzódott a közbeszerzés mivel három esetben is rossz ajánlatot kaptunk, negyedszerre sikerült megfelelő árajánlattal rendelkező jelentkezőt találni, az elkövetkezendő napokban aláírjuk a nyertessel a szerződést, majd következik a leszállítás – magyarázta Barti Tihamér alelnök.

Lőrincz Csilla tanácsos megosztotta, úgy gondolja, hogy a megyei tanács az infrastruktúra fejlesztése mellett részt kell vegyen még egy fontos tevékenységben, azaz  a betegségek megelőzésében. Ezért kezdeményeztek egy előadás sorozatot Zakariás Zoltánnal és Kolozsvári Tibor tanácsossal közösen. Az első előadás a lelki egészség megőrzésére vonatkozik.

Csíkszereda, 2016. szeptember 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.