fbpx

Folytatnák a Kissolymos-Székelykeresztúr közötti út felújítását

Felújítaná a Kissolymos-Székelykeresztúr közötti, 134A jelzésű megyei utat Hargita Megye Tanácsa, a munkálatok finanszírozására az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) kapott támogatást, amit a megadott határidőig el kell költeni. Mint korábban beszámoltunk, vita alakult ki az erdészet és a megyei tanács között az úttestre benőtt növényzet miatt, mivel az erdészet nem tartotta be a megyei út szélességére érvényes szabályokat. Az erdészeti hivatal szerint a szóban forgó útszakasz községi út és bizonyos szakaszai átfedésben vannak erdős területtel annak ellenére, hogy kormányhatározat igazolja a megyei út besorolást.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 31-én levélben fordult a Vizek, Erdők és Környezet Minisztériumához, a Romsilva – Országos Erdőgazdálkodási Hivatalhoz, Hargita Megye Prefektusi Hivatalához, a Hargita megyei Erdészeti Igazgatósághoz és a homoródi erdészeti hivatalhoz a probléma orvoslása érdekében. Leveléhez csatolta a Romsilva – Országos Erdőgazdálkodási Hivatalhoz intézett korábbi kéréseket, illetve azokat a szabályozásokat, amelyek a megyei utak szélességére vonatkoznak (http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/2015Romsilva.pdf, http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/2016Romsilva.pdf, http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/MonitorOficial379bis-2011.pdf, http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/StandardStatLatimeaDrumurilor.pdf).

Hargita Megye Tanácsának elnöke azt kéri, hogy tartsák be a törvényeket, hiszen kormányhatározat is igazolja, hogy megyei útról van szó, és folytatni akarják a még 2014-ben elkezdett beruházást.

A megyei utak feljavítása egyik prioritása Hargita Megye Tanácsának, főleg a kistelepülések esetében Kisfalu keretprogramjának részeként. Olyan térségről van szó, ahol fennáll az elöregedés veszélye, ha nem biztosítanak megfelelő infrastruktúrát a magasabb életszínvonal érdekében, hogy a fiatalok haza térjenek, magyarázza levelében a megyeelnök. Ennek érdekében az érintett intézmények partnerek kellene legyenek a megoldáskeresésben, a helyzet tisztázására már több megbeszélést tartottak.

A megyeelnök felhívja a figyelmet, hogy a kollégái által végzett ellenőrzések szerint a homoródi erdészeti hivatal álláspontja nem helyes, nem felel meg a megyei utakra vonatkozó törvény által meghatározott szélességnek.

Borboly Csaba azt kéri, oldják meg ezt a lehetetlen helyzetet, hogy el tudjon készülni az út, és ne maradjanak elszigetelve a térség lakói.

Csíkszereda, 2016. június 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.