fbpx

Fórumot szerveztek Székelyudvarhelyen a gazdasági élet szereplőinek

– Egy szolgáltató típusú megyei tanács erősítése a célunk – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a fórumon, amelyet július 3-án, pénteken rendeztek meg Székelyudvarhelyen kis- és középvállalkozóknak. A megyei tanács a Kis- és Középvállalkozások Minisztériumával társszervezésben, valamint az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szervezetével (UKKSZ), az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetével és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (UIET) partnerségben előkészített találkozón tematikus kerekasztal-beszélgetésekre biztosított alkalmat, amelyeken a vállalkozók személyesen egyeztethettek problémáikról, javaslataikról intézményvezetőkkel és politikusokkal, és lehetőségük nyílt üzleti kapcsolatok építésére. Mintegy száz érdekelt gazdasági szereplő, 14 intézmény képviselője és térségbeli politikusok vettek részt az eseményen.

Köszöntőbeszédében a megyeelnök felsorolta a megyei tanács erőfeszítéseit a duális felnőtt- és szakképzés, a beruházások vonzása és a fejlesztések ösztönzése érdekében. Mindezeket az erőfeszítéseket a megyei tanács annak ellenére teszi, hogy a hatásköre eléggé szűkre szabott, folyamatosan keresik a jogi lehetőségeket.

– Ahhoz, hogy a gazdasági élet szereplői, a megyei tanács és a szakintézmények közös eredményt mutassanak fel, összefogásra van szükség. Mi közvetve tudunk segíteni, nemzetközi pályázataink, különféle projektjeink, gazdaságfejlesztési stratégiánk, országos lobbiink révén, tehát erősítenünk kell az együttgondolkodást a beruházások, fejlesztések terén. A megyei tanács feladata a ráerősítés, közvetítés, biztatás, bátorítás a kicsiknek – jelentette ki Borboly Csaba, hozzátéve: ebben segít a tavaly létrehozott beruházásvonzás-iroda. Megjegyezte még, hogy Hargita Megye Tanácsa gyakran készít törvénymódosító javaslatokat, és azt is kiemelte, hogy megvédték a megye fafeldolgozó kisvállalkozóit a multinacionális cégek térhódításától.

A fórumon részt vett Verestóy Attila szenátor és Antal István képviselő, valamint Hargita Megye Tanácsának két alelnöke, Barti Tihamér és Incze Csongor is. A szenátor felszólalásában alkotó embereknek nevezte a vállalkozókat, akik a közjóért is dolgoznak.

– Székelyföldön a nehézségek ellenére érdemes vállalkozni, a politikusok ebben segíthetnek. Ez a rendezvény a közös jövőnkről szól, a szolidaritásról – fogalmazott Verestóy Attila.

Török Csaba, a kkv-minisztérium marosvásárhelyi területi irodájának munkatársa ismertette a szaktárca által meghirdetett pályázatokat, Péli Levente, a megyei tanács beruházási vezérigazgató-helyettese pedig a Székelyudvarhelyen épülő inkubátorház projektjéről beszélt. Barabás Csaba, a beruházásvonzás-iroda vezetője elmondta, hogy az udvarhelyszéki vállalkozók erről érdeklődtek a leginkább, élénken foglalkoztatja őket a létesítmény működtetésének kérdése.

A beszédek és témafelvezetők után a résztvevők párhuzamosan zajló kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a szakoktatás és a felnőttképzés, a Székelyudvarhelyen épülő inkubátorház és fiatal vállalkozók, az adó- és pénzügyek, fiatalok és munkanélküliek alkalmazása, valamint pályázatok kérdéseit, továbbá beszélhettek a vállalkozásukat érintő problémáikról. Az itt készült jegyzetek alapján hamarosan elkészül az összegzés, erről a későbbiekben tájékoztatunk.

Csíkszereda, 2015. július 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.