fbpx

Franciaországban a székely termékekről

Újabb nemzetközi eseményen ismertették Hargita Megye Tanácsa munkatársai a székely termékeket a Régiók Bizottsága képviseletében, ezúttal a franciaországi Nantes-ban szeptember 27-én megrendezett, a klímaváltozás témáját érintő csúcstalálkozón.

A konferencián több mint 2000 résztvevő volt jelen 50 nemzet képviseletében, a fenntartható mezőgazdaság témáját taglaló előadások a klímaváltozás kihívásaira, valamint a lehetséges megoldásokra hívták fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan a székely terméket, mint jó gyakorlatot mutatták be a megyei tanács képviselői. Előadásukban szó esett egyrészt a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről, mind romániai, mind pedig Hargita megyei viszonylatban. Másrészt a helyi termékek és a helyi termelők kulcsszerepét hangsúlyozták, ami pedig a fenntartható mezőgazdaság alapjait illeti: a termelői önszerveződés támogatását, a megfelelő infrastruktúra kialakítását, valamint a fogyasztói kultúra alakításának fontosságát emelték ki. Továbbá arról is beszéltek, hogy fontos szem előtt tartani, hogy a fenntartható mezőgazdaság és az éghajlatváltozás következményei kéz a kézben jár, így a helyi termelők, illetve a helyi termékek témáját hiba lenne a globális éghajlatváltozás kérdéseitől elvonatkoztatva tárgyalni, mivel a mezőgazdaság az egyik olyan terület, amelyet az éghajlatváltozás negatív hatásai a legnagyobb mértékben érintenek, ebből kifolyólag pedig a helyi termelők vannak kitéve az egyik legnagyobb veszélynek. Emellett kiemelten fontos, hogy tudatos vásárlók legyünk, ugyanis vásárlási szokásaink nagymértékben hatással vannak a fenntartható életmódra, amely közvetve hat az általános felmelegedésre. Minél több helyi terméket vásárolunk, annál kevesebb a levegőbe kerülő szén-dioxid és egyéb káros anyag, mivel nagyon sok élelmiszer bejárja a fél világot.  Az előadás anyaga elérhető a következő linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2016/09/Sustainable-agriculture_Traditional-Local-Products_EN.pdf.

A hagyományos székely termékek nemzetközi népszerűsítése a védjegy levédése óta kiemelt célja Hargita Megye Tanácsának, így egy nemzetközi jellegű fórumon való részvétel lehetőséget ad nem csupán a székely termékek és Székelyföld nemzetközi népszerűsítésére, hanem olyan gyakorlatok és jó példák megismerésére is, amelyet a jövőben akár kamatoztatni is tudunk.  Továbbá a  fórumon való részvételt a helyi termelőink támogatását célzó lobbiként is értelmezhető, ugyanis a jogszabályok többsége, amely a klímaváltozás negatív hatásainak megelőzésére, illetve kezelésére irányul, gyakorlatilag a helyi termékek előállítását támogatja. A globális éghajlatváltozással kapcsolatos következő konferenciát – az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezménye Feleinek 22. Konferenciája, a COP 22 – november 7. és 18. között szervezik Marrákesben. A nantes-i találkozó kiváló lehetőség volt arra, hogy a helyi közösségek képviselői véleményüket megosszák másokkal, és ez alapján egy közös üzenetet továbbítsanak a novemberi konferencia résztvevőinek.

Csíkszereda, 2016. szeptember 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.