fbpx

Frissítették a listát: Franciaország és Portugália sárga zónába került, Ciprus vörös lett

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság 104/2021.11.18. sz. határozata szerint vörös listás maradt Montenegró, Nagy-Britannia, Szerbia, Irország, Törökország, Észtország, Szlovénia, Horvátország, ROMÁNIA, Bulgária, Szlovákia, Ukrajna,Csehország,  Belgium, Ausztria, Görögország, Hollandia és Oroszország, MAGYARORSZÁG, Dánia, Luxemburg, Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia, AEÁ, de Ciprus is vörös lett.

Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen. Az elkülönítéstől a PCR-teszt sem mentesít.

Fontos tudni, hogy a Magyarországon használatos, az Európai Unió által nem elismert Sinopharm- vagy Szputnyik-vakcinákat is elfogadják a román hatóságok.

Sárga zónában maradt többek közt Albánia, Finnország de sárga lett Franciaoszág és Portugália is. Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, 72 óránál  nem régebbi PCR-teszttel, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

Zöld zónában maradt   Svédország, Olaszország, Spanyolország, Izrael, Kanada.

!!! A sárga zónából érkező személyek, ha az országba való lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, elhagyhatják a karantént, ha elvégeznek egy RT-PCR tesztet, amelynek az eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik. A  határnál ugyan megkapják a karanténkötelezettségi határozatot, de amennyiben akár útközbe vagy hazaérve PCR tesztet készítenek  és a teszt ereménye negatív, el kell küldeni a bizonylatot   a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak(DSP) emailon a [email protected], és felmentést kaphatnak a karantén alól. Fontos: csak PCR teszt ereményét fogadják el, antigén gyorstesztet nem! Akkor hagyhatja el a karantént amikor megkapta a DSP-től az ugynevezett karanténfelmentési határozatot(Decizie de infirmare).

A 12 év alatti gyermekek mentesülnek a karantén- vagy tesztkötelezettség alól a Romániába történő beutazáskor. 12 -16 év között 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása  szükséges.

Az új lista november 21., vasárnap, 00:00 órától érvényes.

A teljes lista ITT.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.