fbpx

Frissült a járvány miatt kockázatos országok listája – változott a gyerekekre vonatkozó szabályozás

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság 74-es határozata értelmében Izrael, Montenegró, Nagy-Britannia, AEÁ, Irország, Törökország, Svájc, Szerbia, Észtország, Albánia, Szlovénia vörös zónában maradt, de vörös lett Ausztria, Horvátország.

Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen. Az elkülönítéstől a PCR-teszt sem mentesít.

Sárga zónában maradt Belgium, Hollandia, Németország, Franciaország, Bulgária, de sárga lett Ciprus, Görögország, Norvégia, Szlovákia és ROMÁNIA IS SÁRGA ZÓNÁS LETT!!!

Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, 72 óránál  nem régebbi PCR-teszttel, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

!!! A sárga zónából érkező személyek, ha az országba való lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, elhagyhatják a karantént, ha elvégeznek egy RT-PCR tesztet, amelynek az eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik. A  határnál ugyan megkapják a karanténkötelezettségi határozatot, de amennyiben akár útközbe vagy hazaérve PCR tesztet készítenek  és a teszt ereménye negatív, el kell küldeni a bizonylatot   a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak(DSP) emailon a dspj.harghita@aspharghita.ro, és felmentést kaphatnak a karantén alól. Fontos: csak PCR teszt ereményét fogadják el, antigén gyorstesztet nem! Akkor hagyhatja el a karantént amikor megkapta a DSP-től az ugynevezett karanténfelmentési határozatot(Decizie de infirmare).

Többek között Magyarország, Olaszország, Svédország, Ukrajna, Csehország, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Portugália zöld zónás.

A CNSU ugyanakkor arról is döntött, hogy a 12 év alatti gyermekek esetében törlik a karantén- vagy tesztkötelezettséget a Romániába történő beutazáskor. 12 -16 év között 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása  szükséges. Eddig a 6 év fölötti kiskorúak esetében PCR-tesztet követeltek a hatóságok, ellenkező esetben vesztegzár várt a gyermekre.

Az új lista szeptember 26, vasárnap, 00:00 órától érvényes.

Augusztus 13-tól csak a QR-kóddal ellátott uniós digitális COVID-igazolványt fogadják el a határátkelőknél az Európai Unión (EU) belül az oltottság, a COVID-19-ből való felgyógyulás vagy a negatív teszteredmény bizonyítására !!!

A teljes lista ITT.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.