fbpx

Gazdasági tervek bölcsője

Megbeszélést tartottak a székelyudvarhelyi inkubátorház kivitelezéséről

A Székelyudvarhelyre tervezett inkubátorház kivitelezéséről tartottak munkamegbeszélést február 22-én, pénteken a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban, Hargita Megye Tanácsa „Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Harghita Business Center – Vállalkozói inkubátorház” című projektjéről. A Regionális Operatív Program keretében a 2007–2013-as időszakra meghirdetett, 4.2-es, „A szennyező és használaton kívüli ipartelepek helyreállítása és új tevékenységekre való előkészítése” kiemelt beavatkozási területe keretében leadott pályázatot 2012-ben kedvezően bírálták el, így ma már a kivitelezés szakaszában van.

A megbeszélésen részt vett az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének, valamint a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének a képviselete, továbbá számos vállalkozó és önkormányzati képviselő is. Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke moderálta a rendezvényt. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázat révén adott a lehetőség arra, hogy az érintettek széles körű együttműködésével a térség és Székelyudvarhely vállalkozói köre, gazdasági élete számára erős háttérintézményt építsenek ki.

Borboly Csaba megyeelnök felszólalásában elmondta, hogy a székelyudvarhelyi inkubátorházat csak közös erőfeszítéssel, összefogással lehet rendeltetésszerűen működtetni, illetve fenntartani, és ebben a megyei tanács számít a vállalkozói szervezetek meg a helyi önkormányzatok segítségére. Az elöljáró ismertette a pályázat történetiségét és célrendszerét. Kijelentette: a megbeszélésen megjelentek száma is azt sejteti, hogy jó projektet kezdeményezett a megyei tanács.

– Az inkubátorház udvarhelyi helyszínét két szempont határozta meg: egyrészt a pályázat keretében első lépésként egy szennyező gócot számolhatunk fel, másrészt Udvarhelyszék, Székelyudvarhely mindig is a gazdaság egyik erős motorja volt a megyében, itt vannak erős vállalkozói szervezetek, amelyekkel a megyei tanács eddig is jó kapcsolatot ápolt, és amelyek partnerek tudnak lenni és partnerek kell, hogy legyenek a kivitelezésben – mondta el a tanácselnök örömét fejezve ki, hogy van olyan példa a térségben, amelyből tanulni lehet: a sepsiszentgyörgyi inkubátorház igazi sikertörténet.

– Hargita Megye Tanácsa ennek a projektnek a kivitelezésében jóval nagyobb önrészt vállal, mint a többi európai uniós pályázatban – ezért is tartom fontosnak, hogy a megyei tanács tehervállalását értékelje a térség vállalkozói köre, illetve a helyi önkormányzatok, és legyenek partnereink egy olyan inkubátorház működtetésében és fenntartásában, amely az innováció központja és új vállalkozások, gazdasági projektek bölcsője tud lenni – kérte a jelenlevőktől az elnök.

Jelen volt dr. Verestóy Attila szenátor és Antal István parlamenti képviselő is, akik méltatták a kezdeményezést.

– Székelyudvarhelyen mindig volt kezdeményezés a vállalkozói összefogásra, mindig volt egy erő, ami együttműködésre késztette a vállalkozókat, és én azt kívánom önöknek, hogy ez a szellemiség eredményesen mutatkozzon meg ennek az inkubátorháznak a kivitelezése során is – mondta a szenátor.

Antal István köszöntőjében kiemelte, hogy hisz a város potenciáljában, hiszen Székelyudvarhely egyedüli a térségben, ahol 1989 után nem omlott össze az ipar, és ahol jelenleg is a világpiacon jegyzett cégek tevékenykednek.

A szakmai előadásokon Nagy István, a marosvásárhelyi ipari park vezérigazgatója az inkubátorházak fogalmát, történetiségét, típusait, perspektíváit, valamint kihívásait ismertette, Iuliana Sârbu, a brassói Iceberg Consulting Kft. programkoordinátora az inkubátorházak és vállalkozásfejlesztési központok létrehozásának kihívásait, lehetőségeit és eredményeit ismertette, végül Vajda Lajos, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének ügyvezető igazgatója a 2006-ban kialakított sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház sikeres működését mutatta be.

Székelyudvarhely, 2013. február 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.