fbpx

Gyorstesztekkel nem állítható fel megbízható diagnózis

Hargita megyében továbbra is a szakemberek véleményére támaszkodva hozzák meg a döntéseket a megyében, nem az interneten terjedő népszerű szalagcímek alapján – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az április 25-én közzétett videójában. Ugyanott Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy bár szimpatikusan hangzik, fals eredményeket hozhat a gyorsteszt. Mint mondta, ezzel a módszerrel a szervezetben kialakult ellentestszintet lehet felmérni. „A gyorstesztekkel az a probléma, hogy csak arra jók jelen pillanatban, hogy a fertőzésen átesett pácienseknél megvizsgáljuk az ellentestszintet. Ennek az a magyarázata, hogy más betegségekkel szemben, a koronavírus esetében a fertőzés ellen harcoló ellentestek későn jelennek meg a szervezetben, mindössze a 7-8. naptól. Ezek a gyorstesztek tehát a szervezetben megjelent ellentestek számát mérik, amelyek csak bizonyos szám fölött válnak aktívvá. A gyorstesztek tehát egyáltalán nem jók arra, hogy első pillanatban kimutassák a fertőzést” – szögezte le Tar Gyöngyi.

A szakember szerint a betegek az első egy hétben a leginkább fertőzőek – tehát ha gyorsteszteket végzünk, elveszítjük a hasznos periódust, amikor a fertőzés kimutatható. A gyorstesztek olcsóbbak – nem szükséges elvégzésükhöz a PCR-készülék –, és természetesen, amint az a nevében is benne van, gyorsabbak is, de a diagnózis felállításában használhatatlanok. Éppen ezért máshol sem használnak gyorsteszteket a diagnosztizálásra, a világ bármely pontját nézzük. „A gyorsteszt arra lehet jó, hogy megvizsgáljuk reprezentatív mintán, hányan estek át a betegségen egy városban, egy településen” – tette hozzá a közegészségügyi igazgatóság vezetője.

Hogy érdemes-e tömeges tesztelést végezni? Tar Gyöngyi a PCR-vizsgálatok szakértőjére hivatkozik, aki szerint a tömegektől begyűjtött alapanyagokon végzett tesztek eredménye megtévesztő lehet. „Azért nem érdemes kockáztatni, mert minden pozitív eset után kialakul egy góc: ha egyetlen eset is elkerüli a figyelmünket, a fertőzés továbbterjed. Mi tehát a klasszikus módszereinkkel dolgozunk, az eredményeink pedig azt igazolják, hogy helyesen járunk el, nem követtünk el hibát eddig sem.”

A fenti témában készült videó az alábbi linken tekinthető meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/635943187137429/

Fotó: Hargita Népe

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.