fbpx

Hargita – Kovászna Integrált Területi Beruházás

Borboly Csaba: fontos szerepet szánunk a Gyergyói-medence fejlesztéseire

Térségenként konzultálva igyekeznek meghatározni a fejlesztési irányvonalakat a Hargita-Kovászna Integrált Területi Beruházásban.

Románia a 176/2020-as törvény hagyta jóvá a két megyére vonatkozó ITB projektek előkészítését és kivitelezését a Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás és a Hargita Közösségek Közti Társulás által. Ahhoz, hogy az új EU-s fejlesztési eszköz elérhetővé váljon, Brüsszelben is jóvá kell hagyják a két megyére vonatkozó ITB projektet.

Ma a Gyergyó-térségi polgármesterekkel is konzultált online a Csomád – Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás, a Hargita Közösségek Közti Társulás és Csák László vidékfejlesztési szakember.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Gyergyószentmiklósról kapcsolódot be a megbeszélésre.

– Elsődleges cél megérteni, hogy a települési érdekek mellett a térségek érdekeit kell szem előtt tartani. Figyelembe véve a Gyergyói-medence fejlesztéseit, legyen szó Gyergyóremetéről, Gyergyóalfaluról vagy Gyergyószentmiklósról, és a többi településen is beindult gazdasági fejlesztésekről, rá kell erősítenünk. A Hargita és Kovászna közös fejlesztési törekvésekben nagy szerepet szánunk a Gyergyó-térségi beruházásoknak. A gazdasági élet fellendítését, munkahelyek teremtését kell elősegítenünk. Lassan körvonalazódnak Gyergyóban a fejlesztési irányvonalai, a települések pedig ezekhez kell igazodjanak, hogy sikeres legyen a majdani területi beruházás – tette hozzá Borboly Csaba.

Az integrált területi beruházási régiók olyan lehetőséghez jutnak, amellyel közvetlenül elérhetővé válnak a jelenlegi EU-s finanszírozási források, a térség saját beruházásaira anélkül, hogy más régiókkal kellene versengeni a támogatásért.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.