fbpx

Hargita megye javaslatai az Európai Bizottság és Románia közötti partnerségi megállapodás tervezetében

Készül a partnerségi megállapodás az Európai Bizottság és Románia között a 2014-2020-as időszakra, amelyet kiküldtek véleményezésre a megyei tanácsoknak.

Hargita Megye Tanácsa együttműködésben a CDC Consulting-al, 2013 októberében módosító javaslatot nyújtott be a partnerségi megállapodás egyes pontjainak megváltoztatására Eugen Orlando Teodorovici, az európai uniós pénzalapok lehívásáért felelős miniszter figyelmébe.

2014. január 28-án nyilvánosságra hozott második, javított változat már tartalmazza a Hargita megyei szakemberek, de ugyanakkor az Európai Bizottság által is javasolt módosításokat. Ezek között szerepelt, hogy a LEADER program keretében a szegénység elleni küzdelem mellett más beruházásokra is lehessen forrásokat lehívni. Egy másik elfogadott javaslat értelmében a CLLD-t (a közösség által irányított helyi fejlesztési tervek) kiterjesztik, nem korlátozzák a LEADER programra, ezáltal nagyobb mozgásteret biztosítva a helyi közösségeknek. Ugyanakkor a megállapodás szövegének tervezetébe bekerült a multi-fund, vagyis egyes projekteket több alapból is lehet majd finanszírozni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelkedő eredménynek tartja a módosító javaslatok beépítését az együttműködési megállapodásba, és elmondta, Hargita megye fejlesztéspolitikailag speciális helyzetben van, a kis gazdaságok működése a jellemző a nagy iparágakkal szemben, éppen ezért fontos az európai uniós források minél hatékonyabb lehívása és felhasználása. Kiemelte, ezt a folyamatot sikerült megkönnyíteni az előterjesztett javaslatokkal, így lehetőség nyílik arra, hogy a megye fejlesztésébe több uniós forrást lehessen bevonni a 2014-2020-as időszakban, valamint a finanszírozások felhasználásának hatékonysága megnövekedjen.

– Hargita Megye Tanácsa a Helyi közigazgatási hatékonyság növelése programban sikeresen működik együtt a CDC Consulting-al, amelynek részeként a cég több elemzést és javaslatot készített a megyei tanács megbízásából, többek között a fent említett együttműködési megállapodás módosító javaslatainak előkészítésében is oroszlánrészt vállaltak – fejtette ki Borboly Csaba.

Csatolva találják a Hargita Megye Tanács által benyújtott módosító javaslatokat, illetve a partnerségi megállapodás-tervezet szövegét.

Csíkszereda, 2014. január 29.

 636 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás