fbpx

Hargita Megye Tanácsa legmagasabb kulturális díjával ismerték el Ványolós András karnagy munkásságát

Ritka és értékes énekekkel gazdagítja közösségünket a Madéfalvi Schola gyermekkórus

Ványolós András karnagy vezetésével indult el a Madéfalvi Schola Gregoriana gyermekkórus 2013-ban, amelynek tagjai vasárnap, november 12-én adtak jubileumi koncertet. Ez alkalomból a karnagy munkásságát Hargita Megye Tanácsa Kájoni János-díjával ismerték el.

https://fb.watch/ogJSZsrXlE/

A jelenleg 23 tagú kórus már megfordult Gyulafehérváron, Déván, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Budapesten is.

Ványolós András Gyergyószentmiklóson született, ahol a Salamon Ernő Elméleti Líceumban kezdte tanulmányait, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta zenepedagógia szakon. Érdeklődése az egyházzene felé irányult.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a díj odaítélése az egyik legjobb döntés volt ebben az évben. Értékes és szerteágazó az a munka, amelyet a Ványolós házaspár kifejt az értékteremtésben, megőrzésében és tovább örökítésében a gyerekeink által.

Ványolós András köszönetét fejezte ki mindenek előtt feleségének majd támogatóinak mondván, “kapálózhat”, ha nincs, aki énekeljen és aki oda terelje a gyerekeket, akik énekelni szeretnének.

Ferencz Angéla a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője három szó mentén fogalmazta meg gondolatait: szolgálat, örökség, lámpás. Mint mondta, gyönyörű megélni azt, amikor a szentmisén latinul énekelnek és a gyerekek éneke kíséri a liturgiát. Az ő jelenlétüket pedig a szolgálat, az alázat és a tisztesség jellemzi. A szellemi örökség ugyanakkor, csak akkor él, ha azt valaki megszólaltatja, képet ad neki. Az ilyen lámpás emberek pedig értéket képviselnek egy közösségben.

Györfi Erzsébet népdalénekes szerint, szerencséje a közösségnek, hogy Madéfalvára került a Ványolós házaspár. A kórus az éneklés egy olyan skáláját szólaltatja meg a gregorián énekek révén, amit nem sokan és, amely örökségünk értékes része és ez nagy kincse a községnek.

Fotó: Vajk István

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.