fbpx

Hargita Megye Tanácsának javaslatai az oktatási törvény módosítását illetően

A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) felkérte a megyei tanácsokat, hogy fogalmazzák meg a 2011/1. számú Országos Oktatási Törvény 63-as cikkelyét kiegészítő törvénytervezetet módosító javaslataikat.

Hargita Megye Tanácsa oktatási szakbizottságának ajánlása alapján benyújtotta a korai iskolaelhagyás problémáját megoldani hivatott törvénytervezetet módosító javaslatát, amelynek lényege, hogy a törvénytervezetben szereplő hegyvidéki területet egészítsék ki elszigetelt vidéki települések, hátrányos helyzetű térségek, kisebbségi helyzetben lévő közösségek által lakott területek, vagy hátrányos helyzetű családok által lakott területekkel, aminek következtében olyan környezetben lévő településeket is a módosítás hatása alá tehetnek, amelyek ugyancsak elszigeteltek, de nem feltétlenül hegyi környezetben találhatók, vagy valamilyen fajta hátrányos helyzetben vannak.

– Elküldtük javaslatainkat Markó Bélának, a szenátusi frakció vezetőjének, Máté András Leventének, a képviselőházi frakció vezetőjének, illetve a Hargita megyei szenátoroknak és képviselőknek is, bízunk benne, hogy támogatásukkal érvényesíteni tudjuk a parlamentben javaslatainkat, amelynek következtében a térségünkben feltalálható hátrányos helyzetű területeken sikerül lefedni a korai iskolaelhagyás több okát, így ez a törvény az újabb leépítések ellen is egy törvényes eszköz lehet – nyilatkozta a módosító javaslatok kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A jogalkotás folyamatában Hargita megye tanácsa rendszerint kéri az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselők segítségét a helyi szinten megfogalmazódott módosító javaslatok fenntartásához. Emellett az UNCJR-n keresztül is van lehetősége az aktuális jogszabálytervezetek véleményezéséhez, amelyhez nézőpontokat, állásfoglalásokat küldhetnek be a megyei tanácsok. Ezek az eszközök lehetőséget jelentenek arra, hogy olyan problémákra hívhatja fel a központi döntéshozók figyelmét, amelyekkel a tevékenysége során találkozik, és elsősorban jogi megoldásokat javasoljon a gördülékenyebb munkavégzés érdekében, illetve a jogi procedúrák megkönnyítéséért.

A módosító javaslatokat az alábbi linken lehet megtekinteni: http://www.hargitamegye.ro/testulet/torvenymodosito-javaslatok/2015.html

Csíkszereda, 2015. július 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.