fbpx

Hargita megye újra az Európai Nagyragadozó Platform otthonává válik

A probléma helyi szintű aktualitása miatt Hargita Megye Tanácsa a megfelelő gyakorlatok és közreműködések jópéldája

2019-ben Hargita megyében kezdte meg tevékenységét a nagyragadozókkal foglalkozó regionális platform, amelynek tagjai megoldást kívánnak találni a nagyragadozók okozta problémákra Európa szerte.

A nagyragadozókkal foglalkozó regionális platformok tevékenysége jelentős mértékben hozzájárulhat a nemzeti, makroregionális platformok tevékenységéhez, hozzájárulva az akció- és közbelépési tervek elkészítéséhez.

Erre a témára hivatkozva került sor ma, február 12-én egy online munkaülésre, amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Európai Bizottságának jelentéstevője, valamint az ADELPHI képviselői (Európa független klíma-, környezet- és fejlesztési agytrösztje).

A találkozó kiemelkedő témája Hargita megye újraválasztása volt, így az Európai Bizottság projektjei keretében, a megyei tanács lesz a házigazdája a nagyragadozókkal foglalkozó regionális platformnak.

Becslések szerint a platform munkája március-április között fog elkezdődni, ami kedvező abban az összefüggésben, hogy Borboly Csabát választották az Régiók Európai Bizottsága előadójának a biológiai sokféleség védelméről, valamint az emberek és a nagyvadak közötti együttélésről szóló új véleményhez.

 

A regionális platformról szóló aktuális információk elérhetőek itt: https://wayback.archive-it.org/12090/20230307223332mp_/https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/regional_platforms_Romania.htm

 

Az Adelphivel kapcsolatos információk a következő linken olvashatók: https://adelphi.de/en/projects/additional-regional-and-local-platforms-for-large-carnivores

Borboly Csaba kifejtette, a platform célja feltárni a nagyragadozók jelenléte okozta konfliktusok kezelésének megfelelő módjait az aktuális problémák közös megoldásával, valamint az összes érintett szereplő közötti kommunikáció elősegítése.

Ugyanakkor céljuk, hogy ezen a platformon keresztül olyan finanszírozási forrásokat azonosítsanak, amelyek hozzájárulnak a tanulmányok elvégzéséhez és az életképes módszerek megtalálásához.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.