fbpx

Hargita megyében prioritás a biztonság növelése és a balesetek megelőzése

Hiánypótló Hargita megyében az a Kétkerekű suli elnevezésű program, amelyet Hargita Megye Tanácsa magyarországi partnerekkel bonyolít le, a Területi Közrendi Hatósággal (ATOP) és a közlekedési rendőrséggel együttműködve. Egy tesztelési időszak már lezajlott, akkor közel 1200 diák és 11 tanintézet vett részt a programban. A nagyon interaktív, sok gyakorlati elemet tartalmazó program sikeres volt, a tesztelésekből kiderült, hogy a diákok közlekedésbiztonsági ismeretei 20 százalékkal javultak, ezért a továbbiakban kiterjesztik a projektet hétezer Hargita megyei diákra és hetven tanintézetre. A programról január 22-én a csíkszeredai megyeházán egyeztetett Borboly Csaba megyeelnök, Incze Csongor ATOP-elnök, Nica Nicolae, a közlekedésrendészeti osztály vezetője, illetve a magyarországi N-Vogue Kft. képviselői, akik a Kétkerekű suli programot mutatták be Hargita megyében: Simon László ügyvezető és Szloboda Tamás, a Safety Hungary üzletág vezetője.

– Hargita Megye Tanácsának egyik prioritása a biztonság megteremtése a megyében, ezért is tartjuk fontosnak a projektet. A cél a diákok oktatása a biztonságos közlekedésre, a balesetek megelőzése. Az ismeretek gyarapításában nagyon hatékonynak bizonyult a program, ezért mindenképp folytatjuk, és kiterjesszük a megye több tanintézetére. Örülünk, hogy úgy a hazai, mint a magyarországi partnerek fontosnak tartják, és együtt tudunk működni – nyilatkozta a projekt kapcsán Borboly Csaba.

A program rendkívül interaktív, figyelembe veszi a helyi közlekedési szabályokat és sajátosságokat, a bemutató előadás sok gyakorlati elemet tartalmaz. További érdekessége, hogy öt szimulátort használnak az oktatáshoz, ami nagyban növeli az elméleti oktatás gyakorlatba ültetésének hatékonyságát.

Nica Nicolae hiánypótlónak nevezte a kezdeményezést, hiszen nincs ilyen jellegű tájékoztató és prevenciós gyakorlati képzés gimnazistáknak és középiskolásoknak Hargita megyében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a baleseteket leggyakrabban a gyorshajtás, a kerékpáros és a szekeres közlekedés okozza, valamint hozzátette, hogy a balesetek nagy százalékban neveléssel előzhetők meg. Mint mondta, szívesen közreműködnek az oktatási anyag összeállításában és a program lebonyolításában.

Incze Csongor ismertette, az ATOP támogatja a programot, és közvetítő szerepet tölt be a polgármesteri hivatalok, az iskolák, a rendőrség és a megyei tanács között.

btr

A program lebonyolításában együttműködik Hargita Megye Tanácsa, az ATOP és a rendőrség, magyarországi támogatói Potápi János Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A projekt a játékos tanulásra alapoz, célja a gyakorlati tudnivalók elsajátítása, a megelőzés és a biztonság emelése. Hargita Megye Tanácsa felhívja a tanintézetek figyelmét, hogy jelentkezzenek a programra.

Csíkszereda, 2020. január 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.