fbpx

Hargita megyében prioritás az útépítés, ami feltétele a jól működő gazdaságnak

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

„Ahogy nem kérdéses senki számára, hogy szükség van-e autópályára, úgy véleményem szerint az sem kell kérdés legyen, hogy fontos-e megyei utakat építeni. Hargita megye útjaival számos ponton kapcsolódik a szomszédos megyékhez. Ahhoz, hogy a gazdasági élet fellendüljön, hogy a településeink ne néptelenedjenek el, hogy fiataljaink lássanak lehetőséget itthon, úgymond meg kell nyitni Hargita megyét. Ennek elsődleges feltétele, hogy jó utakat építünk” – mondta Borboly Csaba elnök Hargita Megye Tanácsa október 21-i rendkívüli ülésén:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1479692675765610/

Mint a megyeelnök kifejtette, az ülés rendkívüliségét a költségvetés módosítás indokolta, ugyanis a kormány forrásokat rendelt el a megyének a tartalékalapjából. A többi megyékhez képest kiemelt támogatást kapott Hargita megye, ezért Borboly Csaba köszönetet mondott az RMDSZ kormányzati csapatának, illetve Kelemen Hunor szövetségi elnöknek.

„Ez is egyik példája annak, hogy megtérül a Hargita megyeieknek a Szövetség munkájába vetett bizalma” – hangsúlyozta a megyeelnök. Hozzátette: ismét csak úgy tud fogalmazni, hogy egyik szeme sír, a másik kacag, hiszen ha az elmúlt években Hargita Megye Tanácsa több finanszírozási lehetőségre – mint a PNDL – felkészült volna, valószínűleg ma nem kellene hitelből építkezni. De, mint mondta, az elkezdett útépítéseket mindennek ellenére sem lehet leállítani, és amíg az időjárás engedi, nagy ütemben folytatják ezeket.

A megye mindhárom térségének prioritásait figyelembe véve, a 6%-os áfa-visszaosztásból utaltak ki támogatást a településeknek, köztük Csíkszeredának is 875 ezer lej értékben, ami jelentős előrelépést hoz a beruházások befejezésében.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta, nagyon fontos a megyei tanács és a megyeszékhely együttműködése, számos olyan erőfeszítést eszközölnek, amelyek az elkövetkező években hoznak jelentős eredményeket. És a megyeszékhely fejlesztése nem a város határáig tart, hanem az egész térség fejlődését maga után vonja. Amint a polgármester beszámolt, az Octavian Goga negyed teljes felújítását novemberben be szeretnék fejezni, és ebben nagy segítség a ma megszavazott támogatás a 6%-os áfa-visszaosztásból. A következő években is jelentős beruházásokat terveznek, amelyeket csak szolidárisan lehet véghezvinni, fűzte hozzá a csíkszeredai elöljáró.

Gyimesfelsőlok 65 ezer lejt kapott az iskola bővítésére és felújítására, a tusnádfürdői medveprogramot 75 ezer lejjel támogatja a megyei tanács. Csíkszentdomokos községnek 15 ezer lejt szavaztak meg medveketrec vásárlására, Siménfalvának pedig 32 200 lejt vadkárok megelőzésére. Csíkkozmás község 75 ezer lejben részesül adminisztrációs épülettel összekötött orvosi rendelő építésére, Kászonaltíz 150 ezer lejben állatorvosi központ kialakítására. Az európai uniós finanszírozással épülő csíkmadarasi multifunkcionális központ önrészéhez 100 ezer lejjel járul hozzá a megyei tanács, a csíkrákosi sportpálya kialakításához és a közbiztonsági rendszer bővítéséhez 160 ezer lejjel. Csíkszenttamás községnek 80 200 lejt különítettek el az iskola területének bővítésére és falumúzeumra, Csíkszentgyörgy községnek 297 ezer lejt a kultúrház konyhája és a közösségi ház felszerelésére. Csíkszentmihály község 25 ezer lejt kapott egy vissza nem térítendő EU-s pályázat önrészéhez, Etéd 60 ezer lejt kultúrház felújítására, és Székelyderzs 90 ezer lejt vízvezeték kiépítésére és járdaépítésre.

Hargita Megye Tanácsa továbbá jóváhagyta az alárendeltségébe tartozó Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tisztségjegyzékének módosítását, ugyanis a járványhelyzet súlyosbodása miatt átszervezésekre van szükség az intézményben, és egy belső tűzoltó csapatot is kialakítanak a biztonságos működés érdekében.

Hargita Megye Tanácsának október 21-i rendkívüli ülése visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/568950167704498

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.