fbpx

Hargita megyei igen a népszavazási kezdeményezésre

Elfogadta Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete azt a határozattervezetet, amely a régióátszervezésről szóló megyei szintű népszavazás kiírásáról szól. A döntés értelmében 2013. december 22-én járulhatnak az urnához a Hargita megyei állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok, hogy véleményt nyilvánítsanak arról, alkosson-e Hargita, Kovászna és Maros megye egyetlen fejlesztési régiót.

A Tusnádfürdőn, november 27-én tartott kihelyezett ülésen Borboly Csaba megyeelnök rövid bemutatójában a három megyéből alkotott fejlesztési régió mellett érvelt, valamint amellett, hogy Marosvásárhely legyen a régióközpont. Elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja, de a Románia Akadémiai Társaság munkatársai is rávilágítottak arra, hogy a jelenlegi rossz regionális szerkezet, nevezetesen az, hogy gazdag megyéket a szegényekkel „zártak össze” egy régióba, nem hozta meg a várt eredményeket, ugyanis a nagyobb hozzáadott értéket jelentő, a gazdasági felzárkózást (és új munkahelyek létrehozását) ösztönző produktív beruházások a gazdag megyékbe összpontosulnak, elvágva ezáltal a felzárkózás lehetőségét a szegény megyék elől.

– Az idő sürget, mert ha március környékén a kormány megköti a szerződést az Unióval, akkor legközelebb csak 2020-ban tudunk visszatérni a témára – jelentette ki az elöljáró.

Hosszú ideje várt beruházás

A gyűlés helyszíne a Csukás-tó melletti wellnessközpont volt, mivel a megyei tanács 900 ezer lejt hagyott jóvá a tusnádfürdői önkormányzatnak, hogy megnyílhasson a központ, amire hosszú évek óta várnak a helybéliek. Borboly Csaba szerint a megyei tanács számára is fontos volt, hogy megmentsék és hasznosítsák a város egyik impozáns épületét. 2006-ban az RMDSZ parlamenti képviselői, valamint miniszterei segítségével a helyi önkormányzat sikeresen pályázott egy wellnessközpont tervezésére. Az előtanulmányok 2007-ben elkészültek, a tervet a turisztikai minisztérium fejlesztési és tervezési osztálya készítette el 2008 júniusára, a beruházás 2009-ben kezdődött.

– A wellnessközpont megnyitását több tényező befolyásolta, amelyek kiküszöbölésére közösen kellett megoldást találnunk. Idén márciusban a wellnessközpont beruházására 200 000 lejt különített el a megyei tanács, és nemrég visszatértünk a kérdésre, majd megszületett mai határozatunk, amely újabb finanszírozást, 900 ezer lejt biztosít a komplexumnak a megyei tanács tartalékalapjából, így megnyílhat a wellnessközpont Tusnádfürdőn – mondta el a megyeelnök. Hozzátette: az idei év egyik kedvezményezett településének számít Tusnádfürdő, tekintve, hogy összesen több mint félmillió eurót különítenek el a városnak, átvállalva a helyi önrészt is a Borvizek útja projekt keretében.

Újabb pénzösszegeket utaltak ki kalákára

A megyei tanács újabb összegeket utalt ki a tartalékalapjából az oktatási intézményeknél végzendő kalákák számára, amelyek célja a működési engedély nélküli tanintézetek feljavítása összefogással, önkéntes munkával. Az összesen 208 800 lejt a következő intézmények kapják: a borszéki Zimmethausen Szakközépiskolának (19 700 lej), a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolának (32 000 lej), a gyergyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskolához tartozó Pitypang óvodának (7600 lej), a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskolának (49 000 lej), a csatószegi Endes József Általános Iskolának (40 000 lej), az újszékelyi Bem József Általános Iskolának (42 000 lej), a várhegyfülpei Miron Cristea elemi iskolának (6500 lej), valamint a székelyvarsági József Attila Általános Iskolának (12 000 lej).

Borboly Csaba utalt korábbi bejelentésére, miszerint jövőre a kalákázások keretében vidéki kultúrotthonok javítási munkálatait támogatják. Mint mondta, ez nem hivatalosan tulajdonképpen már elkezdődött, hiszen ugyancsak a tartalékalapból 100 ezer lejt utaltak ki a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Ház tetőszerkezetének javítására, aminek kapcsán a megyeelnök méltányolta a helyi önkormányzat és közbirtokosság munkáját és hozzállását az ügyhöz.

A Hargita Megye Tanácsa kalákakezdeményezése keretében támogatott oktatási intézményekről tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/kalakaHR és a http://kalaka.hargitamegye.ro oldalon, valamint a következő linken található térképen: http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/.

További határozatok

A Regionális Operatív Programból finanszírozzák azt a projektet, amely a nehezen megközelíthető térségekben történő sürgősségi beavatkozásokat könnyíti meg, az erről szóló határozatot is elfogadta kihelyezett ülésén Hargita Megye Tanácsa, akárcsak a Salamás községhez tartozó gyergyóhodosi állomás környékére tervezett villlamosítási munkálatok műszaki-gazdasági dokumentációját. Emellett a közigazgatásban való etnikumközi együttműködést és kétnyelvűséget elősegítő programról szóló határozatot is jóváhagyták, továbbá a Hargita és Neamț megye társulási szerződésének tervezetét. Utóbbit a két megye tanácsa köti meg, és a gazdasági-társadalmi kapcsolatok erősítését szolgálja a két közigazgatási egység között. A két konkrét terv, amelyet e megállapodás révén valósítanának meg, a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegség települést Gyergyódamukkal összekötő 127A jelzésű útszakasz leaszfaltozása, valamint egy kistérségi vízrendszer kiépítése, amely Gyilkostó, Almásmező, Magyabékás és Damuk települést érintené.

Csíkszereda, 2013. november 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.