fbpx

Hargita megyét és az együttműködési lehetőséget mutatta be Magyarországon Borboly Csaba

Magyarországra látogatott az elmúlt napokban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ez alkalommal több testvérmegyébe is ellátogatott. A megyeelnök Vas, Bács-Kiskun és Békés megyékbe tett látogatást. Április 9-én részt vett Vas megye önkormányzatának ülésén, ahol bemutatta Hargita megyét, és az együttműködési lehetőségekről tárgyalt Majthényi László elnökkel, illetve a közgyűlés tagjaival.

Jelentős gazdaságfejlesztési kezdeményezések indultak el Hargita megyében, mint a madéfalvi, csíkszentsimoni ipari parkok létesítése. A tavaly indult útjára a székelyudvarhelyi inkubátorház, amelynek kapacitását rövid három hónap alatt teljes lefödték újonnan induló cégek. További, megfelelő szakágazati inkubátorházak létesítését tervezik Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Székelykeresztúron, számolt be a Hargita megyei gazdaság fejlesztéséről a megyeelnök.

Egy másik fontos együttműködési lehetőség a magyarországi gazdasági szférával, az erdélyi közberuházásokon való részvétel, hisz csak Hargita megyében a megyei önkormányzat beruházásai meghaladják a 30 millió eurót, tehát ha például Maros és Kovászna megyét is számoljuk, akkor több mint 100 millió euró érték beruházásról beszélünk, részletezte a testvérmegyék képviselőinek Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Továbbá beszámolt a Székely termék mozgalomról, a biodiverzitásban rejlő lehetőségekről, illetve arról beszéltek, hogy a turizmus, az idegenforgalom fellendítésében nagyban tudják segíteni egymást a testvérmegyék.

A Bács-Kiskun megyével való együttműködés már sok éves hagyományra tekint vissza, a magyarországi megyéből több éve érkeznek orvosok Hargita megyébe, ahol ingyenes vizsgálatokat végeznek a lakosság egészségi állapotának felmérése érdekében. Ez alkalommal Borboly Csaba és Rideg László elnökök azokról a rendezvényekről egyeztettek, amelyekre meghívják a testvérmegyék képviseletét, Csík térségét tekintve szó esett az Ezer Székely Leány Napjáról, illetve a pünkösdi búcsúról, és a pünkösd hétfői szabadtéri lovas rendezvényről, amelyet közösen szerveznének.

Békés megyében április 6-án Zalai Mihály elnökkel és Tolnai Péter alelnökkel egyeztetett Borboly Csaba, ahol elsősorban a turizmusban rejlő lehetőségekről tárgyaltak, illetve hogy ezen a téren hogyan tudja segíteni egymást a két testvérmegye. A turizmus fellendítésére dolgoznának ki, az országhatáron átívelő közös kampányt, olyan programcsomagokat, amelyek mindkét megyét érintik, mindkét térségbe vendégeket vonzanak. Együttműködnének a két megye tűzoltó alakulatai is, illetve meghívták Hargita megyét a Békés megyei megyenapra, amely tematikájában a megyei értéktárra épül. Ezenkívül más szakterületeken is felmérik a testvérmegyei kapcsolatokat, és a Békés megyeiek eljönnek Hargita megyében tanulmányozni az itteni helyi piacot, egyeztettek az elöljárók.

Csíkszereda, 2018. április 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.