fbpx

Hargita megyét összefogásban fejlesztik

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna szenátor, Becze István, és Dajka Tünde megyei tanácsosok november 19-én, hétfőn ültek egy asztalhoz a megyeházán a Csík-térségi községvezetőkkel annak érdekében, hogy meghatározzák a főbb irányokat, amely a települések és a megye fejlődését is szolgálják. Az elkövetkezőkben ugyanis a kormány a helyi fejlesztési program (PNDL) kiegészítésére készül. Mint azt Borboly Csaba elmondta, jól dolgoznak a Csík-térségi polgármesterek, hiszen közel 267 millió lejre tettek le pályázatot a programban, azonban azt is kell tudni, hogy a kormány ennek csak a töredékét lesz képes finanszírozni.

PNDL_2018nov20 (2)

– Nagyon nehéz folyamat elé nézünk, de a községvezetés felkészült és jó elképzelésekkel rendelkeznek. Várjuk a kormány döntését, de a legfontosabb, hogy az itthonmaradást és a gazdaság fejlődését szolgáló elképzelések vannak – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy az elkövetkező hat év fontos lesz a megyei tanácsnál is, hiszen a tavalyi évet arra szánták, hogy a régi beruházási terveket rendbe tették és újakat is készítettek. Jelenleg pedig 25 útszakasz műszaki dokumentációját sikerült elkészíttetni, amelyhez források szükségesek, hogy nagy ütemben fejleszthessék a megyei úthálózatot. A megyei tanácselnök ugyanerre biztatta a polgármestereket is.

PNDL_2018nov20 (3)

Mivel az összes pályázatra, várhatóan nem fog támogatás érkezni a kormány részéről, ezért a csíki községek vezetői közösen kell prioritásokat meghatározniuk a térség fejlődése érdekében. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a rossz állapotban lévő tanügyi épületek felújítása a legfontosabbak közé tartoznak, mint például Kászonaltíz községben az óvoda és az általános iskola felújítása. Ugyanakkor számos községben a közvilágítás modernizálásába fektetnének be, Csíkszentgyörgyön, Csíkpálfalván, Csíkrákoson, és Csíkszentléleken.

PNDL_2018nov20 (4)

Csíkszereda, 2018. november 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.