fbpx

Három megyét átfogó tevékenység a mélyszegénységben élőkért

A United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért című pályázatot mutatták be június 16-án, kedden délelőtt a csíkszeredai megyeházán, a projektindító sajtótájékoztatón. A Gyulafehérvári Caritas, Maros, Hargita és Kovászna megye gyermekvédelmi vezérigazgatóságával, valamint a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben, az Európai Gazdasági Térség 2009–2014 (Norvég Alap) támogatásával indította el a projektet, amelynek célja a szociális intézményi infrastruktúra fejlesztése a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi inklúziója érdekében, beleértve a roma közösségeket is, Maros, Hargita és Kovászna megyében. A projekt során a három megyében feltérképezik a szociális kirekesztődés veszélyét, fejlesztik az intézményi hálózatot (1 regionális és 6 megyei hálózatot hoznak létre), és 15 önkormányzatot vonnak be képzés és jó gyakorlatok bemutatásával. Növelik három önkormányzat kapacitását a társadalmi inklúzió területén, különös hangsúlyt fektetve a gyerekek és fiatalok igényeire, egy közösségfejlesztési folyamat elindításával.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy több mint tíz éve kezdtek együttműködni a Gyulafehérvári Caritasszal, az otthon gondozási programmal, azóta pedig ez az együttműködés kiterjedt számos más területre: a vidékfejlesztésre, a turizmusra (Mária út), a megyei tanács családprogramjára, valamint az idősek és fogyatékkal élőket támogató programra.

– A Gyulafehérvári Caritas az egyik legsikeresebb pályázónk – jelentette ki a megyeelnök. Kitért Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programjára, amellyel, reméli, akárcsak a United Networks projekttel, jó példákat és jó gyakorlatokat tudnak mutatni. – A projekt lejárta után jön a nehezebbje, a nemzetközi finanszírozás befejeztével, amikor tovább kell vinni az elkezdődött folyamatokat. Akkor lesz a megyei tanácsoknak igazán feladatuk, a folytonosság biztosításában – hangsúlyozta a megyeelnök.

Elekes Zoltán, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője azt mondta, olyan közösségeket közelítenek meg a projekt által, amelyeket „nem szívesen közelít meg senki”: a mélyszegénységben élőket, köztük a romákat. Kolozsváron volt rá példa egy civilszervezet projektjében, hogy sikerült közelebb hozni egymással a roma közösség és az önkormányzat vezetőit. A projektben is ilyen próbálkozás lesz, integrált módon – fogalmazott Elekes Zoltán.

Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója szerint a problémákat többféleképpen lehet kezelni: „tűzoltó” módszerrel, szőnyeg alá sepréssel vagy átgondolt cselekvéssel. A projekt lebonyolítói természetesen ez utóbbit választották, a helyi közösségekkel partnerségben.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, a projekt koordinátora elmondta, hogy a pályázat kedvezményezettjei közintézmények képviselői és szakemberei, a társadalmi integráció területén tevékenykedő civilszervezetek, a magánszektor és a helyi kezdeményezésű szakmai szervezetek, illetve csoportok képviselői. Ugyanakkor közvetlen kedvezményezettek a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó vagy velük kapcsolatban álló személyek, valamint a három kiválasztott település szociális intervenciójában dolgozó önkéntesek, így a projekt kedvezményezett személyeinek száma 340 fő. Elsősorban kisvárosokra és községekre fókuszálnak, olyan 20 ezer lakos alatti településekre, amelyeken számottevő a roma népesség aránya.

– Az intézményes kaláka mint módszer bevezetését, kultúrájának megteremtését szeretnénk. A helyi erőforrásokra helyezzük a hangsúlyt, mivel azok nincsenek kellőképpen kihasználva – jelentette ki a projektkoordinátor.

Elhangzott továbbá, hogy tíz integrált projektötletet dolgoznak ki, amelyek további pályázatok alapjai lehetnek.

A United Networks megvalósítására a 2015. május–2016. április közötti időszakban kerül sor. A projekt teljes értéke 1 334 750,00 lej, amelyből 1 201 275,00 lej a vissza nem térítendő támogatás.

Csíkszereda, 2015. június 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.