fbpx

Hátrányos helyzetben a magyar anyanyelvű diákok

2018-ban Valentin Popa, tanügyminiszter lemondott tisztségéből mivel belátta, hogy nem megfelelő a nem román anyanyelvű diákok román nyelvoktatása.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az elmúlt években folyamatosan arra törekedtek és törekednek most is, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar tannyelvű iskolákban nem eredményes a román nyelvoktatás.

Bár egy miniszter már lemondott, de változás nem történt. Ez a helyzet tarthatatlan és addig folytatjuk a nyomásgyakorlást, amíg nem lesz változás.

Megyénkben még mindig az átlag alatt van a román érettségi vizsga eredmény, ami tarthatatlan, hiszen ez egyértelműsíti, hogy nem egy gyerekkel van gond, hanem az oktatási rendszer hozza őket hátrányos helyzetbe. A Hargita Megye Tanácsa által készített érettségi vizsga eredményekről szóló jelentés is ezt igazolja, amely az alábbi linken tekinthető meg: https://elemzo.hargitamegye.ro/a-2023-as-erettsegi-vizsga-ovas-utani-eredmenyei-hargita-megyeben/

Hargita megyében a lehetőségekhez mérten, több kezdeményezés is van a román nyelvtanulás elősegítésére, de ez nem elég. A kormány szintjén, a törvénykezések szintjén kell olyan változtatások kieszközölni, amelyek segítik a mi fiataljainkat is! – hangsúlyozta a megye elnök.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.