fbpx

Hitében erős közösség biztosítja Székelyföld jövőjét

Kopjafát és székely zászlót szenteltek Korondon október 6-án, azon az ünnepségen, ahol az aradi vértanúkra és a vallásszabadság kinyilvánítására emlékezett az unitárius közösség. Az ünnepségen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Az ünnepi istentiszteletet Kovács István unitárius lelkész celebrálta.

A megyeelnök elmondta, fontosnak tartotta, hogy jelen legyen, hiszen amit a korondi unitárius egyházközösség tesz, nemcsak egy szép esemény, hanem egy bátor cselekedet. Október 6-a van, és megemlékezünk azokról a vértanúkról, akik nem lettek árulóvá, hanem továbbvitték a nemzeti összefogás gondolatát. Október 6-a és a 450 éves évforduló összefüggő események, hiszen amit ezelőtt 450 évvel kimondtak Tordán, meghatározza az egyetemes magyar történelmet és mindannyiunk életét, fogalmazott Borboly Csaba. A korondiak kopfaját állítanak, és vállalják a szimbólumainkért vívott harc folytatását. Ha feladjuk a harcot, az utánunk következő nemzedék számára nem lesz más út, mint a beolvadás vagy az elvándorlás, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki gratulált a közösségnek a bátor kiállásért.

Korond1_2018okt6

A bajokon összefogással, szolidaritással lehet túllépni, tette hozzá, és bizalmának adott hangot, hogy hitében erős közösségként gondolkodunk tovább. Hiszünk a család intézményében, és abban, hogy hittel közösségeinket meg tudjuk tartani. Így lesz jövő Székelyföldön, tette hozzá. A korondi hulladékátrakó állomás ügyét is említette beszédében, és mint mondta, reméli, hogy közös akarattal meg tudják oldani. Mindent bajt együtt kell megbeszélni, a cirkusz, a fenyegetés, ahogy az aradi vértanúk esetében sem, most sem fog eredményt hozni, mondta.

– Magyar ember magyar ember ellen nem a karhatalmat használva kell érdeket érvényesítsen. Magyar ember a magyar emberrel nem kell szembeálljon, hanem mellé kell álljon, és ebben van nagy szerepük történelmi magyar egyházainknak. Meg kell tanuljuk, hogy a gondjainkat nem Bécsből vagy Bukarestből fogják megoldani, hanem a közösségen belül kell megoldjuk. Kitartással, türelemmel és az egymás iránti szeretettel ezt meg tudjuk tenni. Ma egy nagyon fontos követ tettek le a korondiak a székelyföldi magyarság életében, és további kitartást kívánok a munkájukhoz – mondta Borboly Csaba.

Korond3_2018okt6

Katona Mihály polgármester azt mondta, mindannyian álmodják a jövőt, és próbálnak tenni a közösségért az önkormányzati és a civil szervezeti vezetőkkel és minden jóakaratú emberrel. Közösen dolgozva tudnak elérni eredményeket, és bebizonyítani, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Ha összefogunk, nem tudnak megrendíteni, és ehhez szükség van a történelmi egyházak támogatására, mondta a polgármester, aki megköszönte a megyei tanácsnak a pályázati programján keresztül nyújtott egyháztámogatást.

Borboly Csaba közösségi oldalán élőben jelentkezett az ünnepségről:

Csíkszereda, 2018. október 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.