fbpx

Hivatalos: Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

Ma délben jelentették be hivatalosan, hogy Ferenc pápa május 31. – június 2. között Romániába látogat, és a Gyulafehérvári Főegyházmegye, valamint Jakubinyi György érsek meghívásának eleget téve Csíksomlyóra is ellátogat.

A bejelentéssel egy időben, január 11-én, pénteken 11 órától rendkívüli tanácsülést tartottak Hargita Megye Tanácsa márványtermében, amelyre Borboly Csaba megyeitanács-elnök meghívta Gábor Zoltán szépvízi plébánost és Incze Sándor szépvízi kántort, a felcsíki kórusok tavaly októberi közel félezer fős római zarándoklatának főszervezőit is. A megyeelnök a magyar és a román diplomácia sikerének is nevezte, hogy a pápa az előzetesen tervezett „villámlátogatás” helyett három napot tölt nálunk.

– Az is egyértelműen látszik, hogy ez az erdélyi katolikus egyház nagy sikere! Ennek a történelmi eseménynek jó házigazdája kell legyen Hargita megye, így már mától elkezdjük a rákészülést – fogalmazott a tanácsülésen Borboly Csaba.

Többéves munka eredménye, hogy erre a történelmi látogatásra sor kerülhet. Még 2017-ben Csíksomlyóra látogatott Miguel Maury Buendía pápai nuncius. A pünkösdszombati találkozón részt vett Jakubinyi György érsek, Tamás József püspök, Potyó Ferenc általános helynök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Becze István megyei tanácsos. Bukarest vatikáni nagykövete elismerően szólt a térség történelmi egyházakkal kialakított szoros együttműködéséről. Az erről szóló közleményünk itt található: https://hargitamegye.ro/hirek/a-papai-nuncius-udvozolte-a-hargita-megye-tanacsa-es-az-egyhazak-kozti-szoros-egyuttmukodest.html Ugyanakkor az egyik legfontosabb célja az volt a római zarándoklatnak – amelynek búcsús szentmiséjén részt vett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet –, hogy Ferenc pápát meghívjuk hozzánk is – tette hozzá Borboly Csaba. A megyeelnök szerint úgy kell fogadnunk június elsején több százezer embert, hogy mindenki olyan élménnyel menjen haza, hogy visszakívánkozzon ide.

– A pápalátogatással egy időben zajlanak majd a Hargitai Megyenapok, így sokféle és tartalmas programkínálattal készülünk, hogy minél több zarándokot itt tartsunk, akár egy héten át is, hogy a pápalátogatás után itt maradjanak egészen a pünkösdi csíksomlyói búcsúig. Ebben számítunk a megye lakosságának, egyházi és civil szervezeteinek, az RMDSZ és más politikai szervezetek, a kulturális intézmények aktív részvételére, és várjuk az ötleteket, javaslatokat – nyilatkozta a bejelentés után Borboly Csaba megyeelnök. Megítélése szerint ez nemcsak a magyarság és a székelység, hanem a románság számára is egy ünnep és különleges pillanat.

A felcsíkiak római zarándoklatának egyik kiemelt célja az volt, hogy Márton Áron boldoggá avatási ügyére hívjuk fel a figyelmet – erről már Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános beszélt a testületnek. Arról is mesélt, hogy Ferenc pápa az első jezsuita, aki Szent Péter utódja a Vatikánban.

Incze Sándor szépvízi kántor, akit tavaly decemberben Márton Áron emlékéremmel tüntetett ki a megyei tanács, vállalta, hogy a többi kórusvezetővel közösen akár ezerfős kórussal teljesítsenek szolgálatot, ha a csíksomlyói látogatás során szabadtéri szentmisét mutatnak be a csíksomlyói nyeregben.

– Nagy feladat és nagy felelősség, hogy fogadjuk a sok zarándokot, lesz bőven feladatunk, amit vállalnunk kell, akár spirituális, akár turisztikai oldalról megközelítve – fűzte hozzá Becze István megyei tanácsos.

Szentes Antal megyei tanácsos felajánlással élt: a pápának ajándékba egy teljes felcsíki székely ruhát adományoznának. Emellett javasolta, hogy a szervezésbe a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumot és vezetőjét, Lázár Csillát is vonják be.  

Csíkszereda, 2019. január 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.