fbpx

Huszonöt önkéntes tűzoltó-egyesület nyert támogatást a megyei tanács kiírásán

Kiértékelték Hargita Megye Tanácsánál azokat az igényléseket, amelyeket az intézmény önkéntes tűzoltó-egyesületeknek szóló kiírására küldtek be. Összesen 38 pályázat érkezett, amelyből az elbírálóbizottság harmincegyet fogadott el, hetet pedig hiányos dokumentáció miatt utasítottak vissza. A pályázatok leadási határideje április 19-e volt, újdonságnak számított, hogy megelőzésre is pályázhattak az önkéntes tűzoltó alakulatok, valamint kétszázezerről háromszázezer lejre emelkedett a pályázat keretösszege, illetve idén korszerű elektronikus felületen tájékozódhattak az érintettek a kiírásokról.

– Ebben az évben több tűzoltó egyesületet sikerült támogatni, mivel a megyei tanács pályázatának köszönhetően egyre több egyesület hoz létre jogi személyiséget. Az önkéntesek komolyan veszik a munkájukat, tevékenységükkel biztonságérzetet keltenek a település lakóiban, nyilatkozta Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke az eredmény kapcsán. Valamint az alelnök arra hívja fel a pályázók figyelmét, hogy továbbra is kövessék az intézmény honlapján a kiírásokkal kapcsolatos információkat, mert hamarosan kifüggesztik az elszámolási ütemtervet.

A nyertes pályázatoknak köszönhetően védőeszközökkel bővül az ajnádi, madéfalvi, vacsárcsi, rákos községi, karcfalvi, kászonaltízi, ditrói, kápolnásfalvi, korondi, maroshévízi, székelykeresztúri, zetelaki, máréfalvi, felsőboldogfalvi önkéntes tűzoltók készlete. Továbbá felszerelést vásárolhatnak a csíkszentdomokosi, madarasi, ülkei önkéntesek. Egyenruhára kapott támogatást a lázárfalvi, máréfalvi alakulat. Valamint képzésen vehetnek részt a felcsíki, güdüctelepi, maroshévízi  tűzoltók és az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetség tagjai. A Hargita megyei hivatásos tűzoltók egyesülete a képzések mellett, egyenruhára, védőeszközre információs kiadványok, plakátok nyomtatására és tűzoltó verseny szervezésére is pályázott. A megyei tanács pályázata révén hozzájárul az oroszhegyi, székelykeresztúri, varsági, lövétei és homoródszentmártoni tűzoltók hatékony működéséhez is.

– A korábbi évekhez hasonlóan az önkéntes tűzoltók új felszerelések, egyenruhák és védőeszközök beszerzésére, képzéseken való részvételre pályázhattak, mert a megyei tanács kötelességének tekinti pályázati kiírások és közvetlen támogatások révén felszerelést, védelmet és képzést biztosítani munkájukhoz, mivel mindig készenlétben állnak, segítenek a bajba jutott embertársaikon, mindezt önkéntesen. A tűzoltók ma már nemcsak a sürgősségi esetekben figyelnek oda, hanem különböző eseményeket szerveznek, programokon vesznek részt ezáltal egy-egy település alapját képezve, így Hargita Megye Tanácsa pályázatán a felsoroltak mellett fiataloknak szóló tevékenységek, versenyek szervezésére és információs kiadványok, plakátok nyomtatására, illetve más intézményekhez benyújtott pályázatokhoz önrészre kérhettek támogatást, részletezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kiértékelés kapcsán.

Csíkszereda, 2017. június 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.