fbpx
dav

Idén is a Caritas beteggondozó szolgálatát támogatja a legnagyobb mértékben Hargita Megye Tanácsa

Hargita Megye Tanácsa idén is jelentős összeggel támogatja a Gyulafehérvári Caritas megyénkbeli szervezetét. A közel 640 ezer lejes támogatásból 440 ezer lejt a szervezet Otthoni beteggondozó szolgálatának ítélte oda, hiszen a program a megye 66 településén biztosít egészségügyi alap- és szakápolást a rászorulóknak, ismertették kedden, június 27-i sajtótájékoztatón.

Péter György a Caritas szociomedikális részlegének vezetője szerint nehéz félévet zárt a szervezet. Mint mondta a minimálbér emelésével nőttek a bérköltségek, ezen nem könnyített az sem, hogy a kormány februárban megvonta a szervezettől a szociális szolgáltatások támogatását, ezt márciusban korrigálta, de csupán a kért támogatás 75 százalékát hagyta jóvá.

– Ebben a helyzetben amikor a folytonosság luxus a megyei tanács támogatása fontos – mondta részlegvezető, hozzá téve, hogy sokat beszélnek az itthon maradásról, a család alapításról, de ugyanolyan fontos tényező, hogy a beteggondozás terén mennyire érezhetik biztonságban magukat az emberek. Péter György szerint ugyanis a külföldön jelenleg munkát vállaló fiataloknak az is fontos, hogy haza térve idős korukra milyen biztonságban élhetnek.

Ludescher László a szervezet ágazati igazgatója ismertette a támogatott programokat. Az igazgató szerint a Caritas tevékenysége a fogantatástól kezdődően az élet minden szakaszában végig kíséri a rászorulókat, hogy élhetőbbé tegye az életet. Szerinte egyre inkább a helyi közösségre hárul ez a feladat és a kormány lassan nagyobb védelmet biztosít a medvéknek, mint a rászorulóknak.

Bíró Barna Botond a megyei tanács programokért felelős alelnöke örömét fejezte ki, hogy ezen tevékenységre a megyei tanács rá tud erősíteni. Mindezek mellett az alelnök szerint fontos, hogy idéntől a Caritas nyolc településen működtet nappali foglalkoztató központot hátrányos helyzetű gyerekeknek Székelyszenterzsébeten, Etéden, Siménfalván, Nagygalambfalván, Felsősófalván, Korondon, Zetelakán és Székelyudvarhelyen.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szintén nehezményezte, hogy Bukarestben még mindig nem látják, hogy számos példa van rá, hogy a szülők külföldön kénytelenek munkát vállalni, ennek pedig a gyerekek mellett az idős hozzátartozók is az áldozatai. A megyeelnök szerint a kormánynak ki kell vennie a részét a szociális gondozás terén, hiszen ez alkotmányos kötelessége. Borboly Csaba ugyanakkor kiemelte, hogy a jó együttműködéseknek köszönhetően az egyházakkal, a szociális szervezetekkel és más partnerekkel egy olyan szociális hálót sikerült kiépíteni Hargita megyében, amely Kelet-Közép-Európában kiemelkedőnek számít és amely révén a kis falvakban is biztosítani lehet a kényelmes élethez szükséges feltételeket.

Csíkszereda, 2017. június 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.