fbpx

Idén is megtartották a Gyergyószárhegyi Írótábort

Véget ért a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében a XI. Gyergyószárhegyi Írótábor, a záróünnepséget szeptember 23-án, vasárnap a gyergyószárhegyi művelődési házban tartották. A rendezvényt idén is támogatta Hargita Megye Tanácsa, a vasárnapi eseményen jelen volt Borboly Csaba megyeelnök is, aki átadta a Csiki László-díjat.

Csiki László sepsiszentgyörgyi költő, drámaíró, műfordító tíz éve hunyt el, a róla elnevezett irodalmi díjat a néhai Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész ötlete nyomán hozták létre, ismertette Lövétei Lázár László költő, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Kiadóhivatal vezetője. Lövétei hozzátette: sok tehetséges fiatal író közül kellett az irodalmi díj nyertesét kiválasztani, így nem volt könnyű feladat.

Végül a választás Varga László Edgárra költőre esett, a díjazott nevét Borboly Csaba jelentette be.

Varga László Edgár megköszönte az elismerést, és örömének adott hangot, hogy az  írótábor folytatódik, a korábbi a szellemiséget képviselve.

Borboly Csaba hozzászólásában örömét fejezte ki, hogy idén is létrejött a tábor, és azt mondta, bízik benne, hogy a gyergyószárhegyi központ új menedzsere derekasan helyt áll. Úgy fogalmazott, az írók hivatása, hogy kibeszéljenek dolgokat, és fontos, hogy az általuk feltett kérdésekre választ keressenek. Az olvasás elengedhetetlen a mindennapjainkban, a közpolitikában is, és jó, ha van, aki erre újra és újra felhívja a figyelmet. Azt mondta, jó hogy az írótársadalmat foglalkoztatják a mindennapi kérdések, és bízik benne, hogy a közösségi életre a továbbiakban is hatással lesznek. Az általuk végzett értékteremtésbe nem kell beleszóljon a politika, de tevékenységüket támogatják, zárta beszédét a megyeelnök.

SzarhegyIrotabor3_2018szept23

Lövétei Lázár László megköszönte minden résztvevőnek a jelenlétet, és örömének adott hangot, hogy idén is meg tudták szervezni a tábort. Hozzátette: örvendetes, hogy ez a rendezvény Hargita Megye Tanácsának is fontos volt, és támogatta a létrejöttét. Zárásként azt mondta, a továbbiakban is odafigyelnek a fiatalokra, és érdeklődéssel várják munkáikat.

Csíkszereda, 2018. szeptember 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.