fbpx

Idén is választanak diák megyeelnököt

Egyedülálló lehetőséget kínál a megye középiskolásai számára a Légy a megye vezetője egy napra! című program, amelynek a megnyitóját február 23-án, hétfőn tartották a csíkszeredai megyeházán. Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatósággal, a Hargita Megyei Magyar Diáktanáccsal, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, 2015-ben másodjára rendezi meg ezt a programot, amely lehetőséget teremt arra, hogy a diákok bekapcsolódjanak a megyei és a helyi közintézmények munkájába. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitóbeszédében elmondta, bízik benne, hogy a fiatalok betekintést nyernek az intézmény életébe, az pedig olyan visszajelzéseket, javaslatokat kap majd, amelyek segíteni tudják a munkát.

– Arra biztatom a fiatalokat, hogy kommunikáljanak a politikusokkal, mert ha nem hallatszik az ifjúság hangja, az őket érintő problémák nem oldódnak meg. Ezzel lehet arra sarkallni a politikusokat, hogy foglalkozzanak a fiatalok problémáival. Ezt szorgalmazom kollégáimnál is, több alkalommal elmondtam már, hogy ha a politika nem törődik az ifjúsággal, akkor az ifjúság is elfordul a közügyektől, tulajdonképpen megfosztva magát attól a lehetőségtől, hogy beleszóljon sorsának alakításába. Mindez egymást gerjesztő folyamat, aminek káros következményei lehetnek a jövőre nézve – fejtette ki az elöljáró.

A megnyitón felszólalt Erdei Lucica, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársa, aki beszédében kitért az iskolán kívüli tevékenyég fontosságára, valamint Demeter Kamilla, a Hargita Megyei Magyar Diáktanács képviselője, aki elmondta, a projekt ideje alatt a fiatalok olyan kapcsolati hálót alakíthatnak ki, amely fontos lehet a későbbiek során. A szervezők megfogalmazása szerint Hargita Megye Tanácsának és a szervező partnerintézményeknek azért fontos ez a program, mert a résztvevők által kidolgozott programtervek híven tükrözik majd a diákok problémáit és igényeit, ezáltal pedig a megye vezetősége valós képet kaphat az őket foglalkoztató kérdésekről, és ezekre megoldást kereshet.

Koronka Sándor, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság programfelelőse  ismertette a program részleteit. A megyei tanács diákelnökének megválasztása a következő alapvető lépésekből áll: az első szakaszban a megye minden iskolája választ egy tanácsost, aki a továbbiakban az iskola ügyeit fogja képviselni ezen a versenyen. Ezek a tanácsosok már alanyi jogon tagjai a diák megyei tanácsnak. A második szakaszban a megye öt nagyobb városának (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely) és környékének diáktanácsosai közösen indítanak egy-egy jelöltet a megyeitanács-elnöki szerep betöltésére. Az öt jelölt közül kerül ki majd a végén a diák megyeitanács-elnök, aki közösen a diák megyei tanácsosokkal átveszi a megye vezetését egy napra, majd konzultációs szereppel részt vesznek az ifjúságot érintő döntések elfogadásában. Koronka Sándor a megnyitó végén megfogalmazta: a II. Légy a megye vezetője egy napra! elnevezésű program arra törekszik, hogy játékos jelleggel kicsiben modellezze a megyeitanács-elnöki székig vezető utat.

Csíkszereda, 2015. február 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.