fbpx

Ifjúság nap a megyeházán

Május másodikán ünnepeljük az Ifjúság napját az országban, ez alkalomból Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság  több intézménnyel és egyesülettel partnerségben változatos témakörben szervezett előadásokat, bemutatókat középiskolásoknak.  Az iskola utáni életről, facebooktitkokról, cukorbetegségről, hegyimentésről tudhattak meg érdekes információkat.

– Azt szeretnénk, hogy minél több fiatal látogasson el a megyeházára, esetleg a későbbiekben válassza munkahelyének. Az ifjúság napja alkalmából néhány témakört mutattunk be, ezekkel is provokálva a diákokat, hogy legyenek önkéntesek például a hegyimentőknél, mert minél több mindent próbál ki valaki annál gazdagabb lesz. Gyertek, akarjatok, találjatok ki terveket, mondjátok el mi miben segíthetünk, mert az a cél, hogy a ti terveitek megvalósításában mi partnerek legyünk. Legyetek kezdeményezők – köszöntötte a tanulókat Borboly Csaba megyeelnök. Ezenkívül arra is felhívta a figyelmüket, hogy csak úgy tudnak minél hamarabb önállóvá válni, ha fiatalon minél több dolgot kipróbálnak. Borboly Csabához a közönség soraiból egy diák azzal a kéréssel fordult, hogy szeretné szebbé tenni az iskolát körülvevő területet, ahol mindennap tanul. Megoldásként az elöljáró petíció indítását, média képviselőivel, politikusokkal való konzultációt javasolta, azt is hozzátette, hogy  hasonló problémákkal, elképzelésekkel, konkrét tervekkel kapcsolatban várja a fiatalok kérdéseit az info@borbolycsaba.ro email címre.

Az esemény moderátora, Kozma István arra kérte a fiatalokat, hogy tekintsenek pozitív élményként a rendezvényre, mert néhány évvel korábban nem volt lehetőségük a tanároknak ilyen előadásokra vinni a diákokat. Csíki András a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője is arra biztatta a diákokat, hogy lehetőleg aktívan vegyenek részt a nekük szóló rendezvényeken.

Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője Mi vár rád az iskola után (Amiről most még csak kevesen beszélnek neked…) címmel tartott előadást, többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetemi diplomák száma, a jó tanulmányi eredmény még nem garantálja a sikert. Tévhiteket tisztázott, mint hogy a tévé azt a képet közvetíti, hogy az emberek egész nap kávéznak, szórakoznak, pedig valójában a többségük a munkahelyén tölti ideje nagy részét, valamint hogy a tanulók szigorúnak tartják a tanáraikat, pedig meglátják majd milyen lesz az első főnökük. Azt is megtudtuk, hogy az emberek 98%-a terv nélkül éli le az életét, de közülük csupán 2% lesz sikeres. A középiskolát elvégző fiatalok előtt négy út áll: munkahely keresése, tanulmányok folytatása, külföldi munka, vagy választhatják a saját vállalkozás indítása opciót is, akármerre indulnak is el fel kell készüljenek. Külföldre menni úgy érdemes, ha az ott szerzett tapasztalatot, tudást itthon gyakorlatba ültetik. Kereshetsz magadnak jó munkahelyet, de teremthetsz is, mivel soha nem volt ennyi pályázati, támogatási lehetőség, mint most – fejtette ki Barabás Csaba.

Iochom Zsolt fotós facebooktitkokat osztott meg a hallgatósággal, mint milyen a jó profilkép, hogyan lehet megnézni kik látogatják a profilunkat, milyen egy jó bejegyzés, valamint azt is elmondta, jelenleg 8,4 millió felhasználója van Romániában a facebooknak, Csíkszeredában 25 ezer fölött.

A Hargita Megyei Hegyi és Barlangimentők vezetője Fekete Örs a csapatának tevékenységéről mesélt, évente több mint 200 mentésen vesznek részt, ez tartalmaz hegyimentést, tavakból való kimentést, barlangimentésre még nem volt szükség eddig, valamint kutyák kiképzésével is foglalkoznak. Egy jelentkezőnek lehetősége volt kipróbálni milyen érzés búvár ruhát, felszerelést viselni, aki lemaradt még bepótolhatja a búvárkodás kipróbálását pénteken 6 és 8 óra között a Csíki Csobbanóban ingyenesen. Előadása során kitért arra is, hogy mire kell figyelni, ha úszni megyünk.

Dr. Piros György diabetológus a cukorbetegségről mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy a cukorbetegséget el kell fogadni, dokumentálódni kell, hogy tudjuk mivel nézünk szembe, mit kell tenni, és főként meg kell barátkozni vele, mert ha nem ellenségként tekintünk a betegségre ugyanúgy élhetünk, mint az egészségesek. Továbbá Ábrahám Előd sporttanácsadó beszélt arról, hogy miért nehéz sportolni a mai fiataloknak, valamint azt tanácsolta, hogy mindenap sportolni vágyó a testi adottságait, vérmérsékletét figyelembe véve válasszon sportágat. A Hargita Megyéért Egyesület ösztöndíjas diákja, Lőrincz Csilla diplomamunkáját mutatta be, amelynek témája, mennyire sikeres a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem  arculat építése. Az előadok sorát Bustya Attila zárta, aki a drón elkészülésének történetéről, a nemrég megdöntött világrekordról mesélt.

Csíkszereda, 2016. május 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.