fbpx

II. Csíkszéki Ifjúsági Találkozó

Örömmel fogadtam a meghívást a II. Csíkszéki Ifjúsági Találkozóra, hiszen fontosnak tartjuk, az ifjúsági szervezetek működését, tevékenységét, jelenlétét a minden napjainkban.

Kiemelten fontosnak tartjuk mindazokat a témaköröket, amelyek a mai II. Csíkszéki Ifjúsági Találkozón elhangoztak, legyen szó karrier tanácsadásról, pályaválasztásról, a fiatalok jövőképének a megteremtéséről, a sikeres emberek életútjáról vagy éppen a sport és a mozgás fontosságáról.

A Hargita Megye Tanácsánál megfogalmazott irányelvek szerint a fiataloknak nem csak jövőjük, hanem jelenük is kell, hogy legyen szülőföldjükön. Ezért támogatjuk évek óta az ifjúságot:

  • számos, saját vagy partnerekkel közösen lebonyolított program és projekt keretében,
  • a vissza nem térítendő finanszírozást nyújtó pályázati programokon keresztül,
  • vagy alintézményeink, kimondottan fiataloknak szervezett programjai által is. Ezek közül, csak néhányat említenék, mint például a már jól működő Hargita hazavár (https://hargitahazavar.ro/), a Diákmunka (https://diakmunka.ro/) honlapok, vagy akár a Gyakornoki programunk (https://www.facebook.com/gyakornok.HMT), amelyekkel támogatjuk a fiatalokat a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben, a szakmai pályafutás elkezdésében.

Kiemelt figyelmet fordítunk a megyei ifjúsági élet támogatására. Számtalan, az ifjúságot célzó program révén igyekszünk egy élhetőbb jövőt biztosítani a fiataloknak. Így évente meghirdetjük Ifjúsági tevékenységeket támogató pályázati programunkat, amely révén támogatásban részesítjük a megyében ifjúsági tevékenységeket folytató civil szervezeteket. Ifjúsági pályázati programunk egyik kiemelt fontossággal bíró szegmense a pályaorientációs szakmai tevékenységek, szakmai tapasztalatcserék támogatása, valamint az Ifjúság európai éveként meghirdetett 2022-es év programjai, amelyek keretében támogatjuk az ifjúsági szervezetek tevékenységét– konferenciák, képzések, szemináriumok, táborok, workshopok, versenyek szervezését és a 2022-es Európai Ifjúsági Évhez kapcsolódó ifjúsági tevékenységeket. Leadási határidő: 2022. március 30., 12:00 óra. A pályázati felhívás elérhető a https://hargitamegye.ro/ifjusagi-tevekenysegeket-tamogato-program/ honlapon.

Az ifjúság európai évében rá szeretnénk világítani arra, milyen fontos szerepet játszanak a fiatalok a jövő építésében és egy környezetkímélőbb, befogadóbb és digitalizáltabb világ létrehozásában. Az ifjúság európai éve rengeteg alkalmat kínál a fiatalok számára arra, hogy bővítsék ismereteiket, megosszák másokkal a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket, új ismeretségeket kössenek, és rendezvényeken vegyenek részt. Itt az idő, hogy a világjárványt magunk mögött hagyva bizalommal és reményekkel lépjünk tovább.

Ugyanakkor a fiatalok sporttevékenységekben való részvételének növelése érdekében évente meghirdetésre kerül a Sporttevékenységeket támogató programunk, amelynek keretében támogatott tevékenységként jelennek meg:

  • a tömeges sporttevékenységek szervezése a szabadidő alternatív eltöltésére és a közösség mozgásra való nevelésére irányuló ;
  • a különleges adottságokkal rendelkező fiatalok kiválogatása és továbbirányítása a klubokba;
  • · helyi, országos és nemzetközi sportesemények szervezése, stb.;

Leadási határidő: 2022. március 28, 12:00 óra. A pályázati felhívás elérhető a https://hargitamegye.ro/sporttevekenysegeket-tamogato-program/ honlapon.

Továbbá az Ifjúság napja (május 2) keretében, évente megszervezésre kerülő programjaink, eseményeink, mind-mind arra hívatottak, hogy növeljék a fiatalok személyes, társadalmi és szakmai fejlődését és polgári és politikai szerepvállalását

Kiváló kezdeményezésnek tartom, hogy a fiatalok, körében egyre gyakoribb téma a pályaorientáció, hiszen előkészíti a döntést a megfelelő életpálya kiválasztásában.

Köztudott, hogy súlyos problémája a romániai közoktatásnak:

–      a pályaorientáció hiánya,

–      a lesújtó érettségi eredmények

Éppen ezért, fontosnak tartjuk, hogy:

–      A diákok már kisiskolásként részt vehessenek pályaorientációs tevékenységeken, gyárlátogatásokon, tanműhelyek, tangazdaság meglátogatásán, annak érdekébe, hogy megismerjék, mivel jár egy foglalkozás, hogy nyolcadikra már legyen egy elképzelésük arról, hogy mivel szeretnének foglalkozni, milyen életpályát választanának.

–      A diákok, fiatalok minél többen bekapcsolódjanak, részt vegyenek az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, a Hargita Megyei Nevelési-Tanácsadó és Erőforrás Központ, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, valamint más szakintézmények által szervezett workshopokon, nyílt napokon, pályabörzéken, sulibörzéken.

–          A fiatalok megfelelően, és időben tájékozódjanak arról, hogy milyen karrier utakat járhatnak be egyéni kompetenciáik és vágyaik függvényében, hogy átfogó képet nyerjenek a munkaerő piaci igényekről, álláslehetőségekről, annak érdekében, hogy a munkaerőpiacon megjelenő hiányszakmákat és a fiatalok körében létező magas munkanélküliség arányt csökkentsük. Hisszük, hogy a gondos körültekintéssel kiválasztott pálya, biztos jövőt hoz a későbbiekben a diákok számára.

Új ifjúsági stratégiát dolgoz ki Hargita Megye Tanácsa a 2023-2030 időszakra. A fiatalok témakörét a megyei tanács mindig is kiemelt prioritásként kezelte, ezért több irányvonal mentén szeretnénk a megye ifjúságának társadalmi, gazdasági és intellektuális fejlődéséhez hozzájárulni.

Mindezek megvalósítása érdekében azzal a felhívással fordulunk Önökhöz, hogy töltsék ki és népszerűsítsék az általunk meghirdetett kérdőívet, annak érdekében, hogy a stratégia valóban a fiatalok igényeire épüljön, hogy használható, kezelhető, követhető, gyakorlatba ültethető stratégia szülessen. A kérdőív elérhető:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSVufSOu1gVNmZ8mKQfqV_qEQf_RLIk75LD1k25nfOOWJZ7A/viewform

Fontosnak tartjuk a közös munka folytatását Székelyföld társadalmi – gazdasági fejlődéséért, közös programok, konferenciák, projektek megszervezése, lebonyolítása által annak érdekében, hogy társadalmi és gazdasági szempontból vonzóbbá, élhetőbbé, megélhetést és perspektívát biztosító térséggé alakítsuk közösen Székelyföldet.

Hálás köszönetet mondott mindazoknak, akik személyes elkötelezettségükkel, hozzájárultak az II. Csíkszéki Ifjúsági Találkozó megvalósításához. Köszönet a Magyar Kormánynak hogy a Nemzeti Együttműködési Alap keretében támogatta az esemény megvalósulását, amelynek fő témája a pályaválasztás, valamint a fiatalok jövőképének megteremtése. Ezek a témakörök nagyon fontosak a társadalom számára, hiszen hosszútávon befolyásolják a térség/a Székelyföld jövőjét.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.