fbpx

Ismét terítéken a vadkárok rendezésének ügye

A vadkárok rendezése ügyében a kompetenciákat utalják le megyei szintre, többek között a kárfelmérésben, továbbá a vadásztatási jogot ítéljék oda a tulajdonosi társulásoknak vagy magántulajdonosoknak, hiszen az alkotmány biztosítja a magántulajdon védelmét – kéri Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki egyeztetett Korodi Attila parlamenti képviselővel, volt környezetvédelmi miniszterrel a 2006/407-es, vadászati törvény módosítása kapcsán. A megyeelnök ezúton is felkéri az RMDSZ honatyáit, hogy támogassák Klaus Johannis államelnök azon javaslatait, amelyek megegyeznek a Hargita megyei törekvésekkel. Mint ismeretes, az államfő nem hirdette ki a fent említett jogszabály módosítására vonatkozó törvényt, hanem visszaküldte a parlamentnek újratárgyalásra, mivel annak egyes tételei, indoklása szerint, alkotmányba ütközőek, egyebek mellett sértik a magántulajdon elvét, veszélyeztetnek egyes vadászható fajokat, és könnyen lehet, hogy mindezek miatt az Európai Unió szabálysértési eljárást indít Románia ellen.

Korodi Attila elmondta, hogy a törvény parlamenti újratárgyalása során csak az államelnök javaslata lesz a téma, ezért azt javasolta, hogy Hargita Megye Tanácsa a kérését május folyamán nyújtsa be az RMDSZ-frakciónak, amely majd beterjeszti azt a parlamentben, együtt a Szövetség többi, vonatkozó javaslatával.

Borboly Csaba korábban kifogásolta, hogy a vadászatról és a vadak védelméről szóló 2006/407-es törvény módosítása előtt nem vették figyelembe a megyei tanács elemzőcsoportja által a vadkárokról készített, hosszú konzultációsorozat nyomán véglegesített helyzetjelentést, amely javaslatokat tartalmazott a jogszabályok tekintetében is, és belefoglalták az illetékes szakhatóságok, szervezetek, erdőtulajdonosok, erdőkben és mezőn gazdálkodók, illetve a közösségek vezetőinek meglátásait. A megyeelnök ugyanakkor számtalanszor felhívta a figyelmet a Hargita megyében elszaporodott medvékre, amelyek nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem az emberek életét is veszélyeztetik. A többszörös túlszaporulat miatt – amit az illetékes állami szervek is elismernek – romlik a genetikai állomány minősége, ráadásul évről évre duplázódik az életveszélyes támadások száma.

Mint ismeretes, Borboly Csaba 2014 őszén közvitát kezdeményezett és hatósági fellépést szorgalmazott az egyre szaporodó vadkárok, valamint az emberéletet veszélyeztető medvetámadások ügyében. A konzultáció alapján az intézmény elemzőcsoportja jelentést készített, amelynek végleges változatát korábban elküldte a környezetvédelmi minisztériumnak. A dokumentum a következő linken olvasható:

http://elemzo.hargitamegye.ro/medvekerdes-es-vadkarok-hargita-megyeben/.

Csíkszereda, 2015. május 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.