fbpx

Itthon is van lehetőség dolgozni, alkotni

– Akkor adunk esélyt a fiataloknak az itthon maradásra, ha a vállalkozók és az intézmények vezetői kezdő állásokat hirdetnek meg bizalmat adva a végzősöknek, fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem június 10-én tartott ballagási ünnepségén. A megyeelnök beszédében kitért a végzősökre váró feladatokra, hogy Székelyföldnek jövője legyen:

– Székelyföldet azt gondolom, hogy újra és újra kell építeni, olyan mint a mező, a föld, amelyet ha nem szántunk, nem vetünk és nem gondozunk, akkor parlaggá válik. Székelyföld építésében mindenkinek megvan a maga szerepe, azok akik ma még valamilyen tisztséget töltenek be korlátolt ideig tehetik meg, ezért a térség jövője elsősorban a mostani végzősökön múlik. Néhány év múlva gondoskodniuk kell családjukról, oda kell figyeljenek arra, hogy mi történik a társadalomban és döntéseket kell hozniuk, mert Székelyföldnek akkor lesz jövője, ha a fiatalok mernek alkotni, és az egyetem adta tudás segítségével teszik a dolgukat. Itt Csíkszeredában számos területen lehet dolgozni, vállalkozást lehet indítani, vagy különböző intézményekben lehet tevékenykedni. Nem igaz, hogy itthon nem lehet boldogulni, sok sikeres vállalkozó van, akik jó példát mutatnak, mivel egyre több lehetőség van, amely anyagi forrást biztosít a fiatal kezdő vállalkozóknak. Az élelmiszer szakot végzett diákoknak feladata, hogy tegyenek azért, hogy termékeinket helyben tudjuk értékesíteni, a környezetmérnökis hallgatók azért kell dolgozzanak, hogy minél kevesebb árvíz legyen, a közgazdászok, informatikus is itthon kellene kamatoztassák tudásukat, mert jelenleg jól képzett munkaerő hiány van. Továbbá a megyei tanács elnöke arról is beszélt, hogy az egyetem vezetőségének és a politikai vezetőknek dolgozniuk kell azon, hogy a Sapientia a magyar kormány mellett a román államtól is kapjon támogatást, mert a felelős magyar kormány teszi a dolgát a fiatalok ügyében, a mi felelősségünk is, hogy tavasszal folytatni tudja ezt a tevékenységet. A szülők feladata, hogy bátorítsák gyermekeiket ezen egyetem választására, hiszen minden egyetemet elsősorban a hallgatói tesznek azzá, ami. Illetve a megyeelnök kiemelte azokat a diákokat, akik a megyei tanács ösztöndíjában részesülnek, mivel vizsgadolgozatuk témája Hargita megye számára is fontos, köztük van Antal Erika, Horgas Beáta-Katalin és Szőcs Erika végzős hallgató.

Az ünnepségről készült képeket megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1297065497007497/?type=3&theater.

Csíkszereda, 2017. június 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.